Евродепутати искат равноправие при упражняване на родителските права

Публикувано:
13:59ч / 08.03.2017г
Брой прочитания:
129
Брой коментари:
0

На днешния Международен ден на жената, депутатите от Групата на прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент призова Европейската комисия да предприеме действия, за да се подобри балансът на отговорностите на мъжете и жените в професионалния и личния живот.

Председателят на групата, Джани Питела, заяви:

„Твърде често жените поемат множество семейни задължения. Те не само раждат, но по-голямата част от тях поемат основната грижа за децата и за членовете на семейството. По тези причини много от тях са принудени да ограничат професионалните си изяви или, в най-лошия случай, да се откажат напълно от своите работни места. В Европа само 3% от мъжете вземат родителски отпуск. Това е непоносима и неприемлива ситуация, с която жените се сблъскват в сравнение с мъжете. Искаме да се осигури достъп на всички до родителски права. Ето защо призоваваме Европейската комисия да представи предложение за подобряване на баланса между работата и личния живот.

„Необходима е решителен напредък за подобряване на равенството между половете и социалните права с цел премахване на продължаващата дискриминация между жените и мъжете на пазара на труда. Заедно със синдикатите и гражданското общество, призоваваме за нови ефективни мерки, включително законодателни предложения по отношение на майчинството, бащинство, отпуските за гледане на деца и болни близки. Вярваме, че жените и мъжете трябва да бъдат бъдат равни в труда, както и при полагане на грижи в семейството. “