Евродепутатката Илияна Йотова за решаването на бежанската криза

Публикувано:
05:37ч / 15.10.2015г
Брой прочитания:
179
Брой коментари:
0

„Дъблинският регламент за бежанците трябва да бъде променен от държавите членки, защото е в явно противоречие с новата политика по миграцията на Европейската комисия и последните нейни предложения“, каза Илияна Йотова на пленарното засесание на Европейския парламент в Брюксел.  Евродепутатите обсъдиха предстоящата среща на лидерите на 28-те държави членки с люксембургското председателство на ЕС и председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер. Дебатът се състоя в навечерието на срещата на върха, която за пореден път ще разглежда темата за миграцията. Илияна Йотова – зам.-председател на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи на ЕП – призова за повече информация и разяснителна камапния за „горещите точки“. „Гражданите в държавите членки по външната граница на ЕС се страхуват, че страните им ще се превърнат в своеобразни гета за мигранти, които ще бъдат задържани в тях, макар и да не искат да остават“, каза българският депутат. Тя се обърна към председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер с призив за общоевропейски външен контрол по външните граници на ЕС. Според нея, това ще допълни допълнителният бюджет и отделен човешки ресурс за европейските правоприлагащи агенции. „Всички заедно трябва да се справим с миграционната криза, а европейските граждани ще бъдат наши съюзници, ако гарантираме тяхната сигурност“, каза в заключение Илияна Йотова.

По-рано при гласуване евродепутатите одобриха в пленарна зала 401,3 милиона евро за справяне с бежанската криза. Евродепутатите се събраха, за да обсъдят предстоящата среща на правителствените и държавните ръководители.

Представителят на люксембургското председателство посочи три основни въпроса, които ще разгледат лидерите на 28-те: бъдещето на Дъблинския регламент, специфичната роля на „горещите точки“ и засилването на контрола по външната граница на ЕС, включително и разглеждане на възможността за разглеждане на общоевропейска гранична охрана. Председателството на Съвета отбеляза, че договорите за функциониране на ЕС предвиждат да се върви към общоевропейска гранична охрана. Това, според люксембургското председателство, ще допълни засилването на европейските агенции. Особено внимание на предстоящия Съвет ще се обърне на политиката по връщане на икономическите мигранти. За тяхното определяне се очаква да помогнат „горещите точки“ по външните граници на ЕС, за да няма неидентифицирани и нерегистрирани лица.

Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер отбеляза, че първите „горещи точки“ са започнали работа съвсем наскоро в Гърция и Италия. Той допълни, че кризата с бежанците ще продължи като феномен на нашето време и затова ЕС се нуждае от дългосрочни решения. Юнкер каза, че според него Турция трябва да бъде включена в списъка с безопасни страни. „Казаното от председателя на ЕК е особено важно за България, защото няма на кого да върнем назад по маршрута нередовен икономически мигрант, ако Турция не е част от този списък с безопасни страни“, коментира след дебатите в пленарна зала Илияна Йотова.

Източник: : Европейски информационен център на Илияна Йотова