Френски дни в София

Публикувано:
17:01ч / 15.10.2015г
Брой прочитания:
400
Брой коментари:
0

„От Франция с любов!“ са озаглавени тазгодишните, втори поред Френски дни в София, които ще се проведат от 16 до 18 октомври. Те бяха представени във Френския институт в София на пресконференция, в която участваха Н.Пр.Ксавие Лапер дьо Кабан, посланик на Франция у нас, председателят на Френско-българската търговска и индустриална камара Стефан Делае и майстор-готвачът от Франция Кристоф Довернь, преподавател по кулинария.

„Миналата година нарекохме първото издание на Френските дни „Вкусове от Франция“ – припомни Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан. – Тогава решихме да съчетаем това събитие с ежегодната дегустация на младото Божоле (Beaujolais nouveau), която винаги се прави в третия четвъртък от месец ноември.“

Френският посланик сподели изводите, които са били направени след миналогодишната проява: че е по-добре да бъде насрочена за по-ранни дати, защото ноември вече времето е твърде студено, както и че два дни са недостатъчни, тъй като интересът е надминал очакванията на организаторите. Френските дни в София през тази година се вписват в една друга френска традиция, „Седмицата на вкуса“, която се провежда във Франция вече над 20 години и целта й е да популяризира културата на храненето. „Според нас, кулинарията е част от дипломацията – каза Н.Пр.Ксавие Лапер дьо Кабан. – Неслучайно френското хранене е вписано като част от културното наследство на ЮНЕСКО. При това се има предвид всекидневната храна на французите, а не ястия за някакъв елит. Мисля, че с българите споделяме една и съща гледна точка: храненето събира хората.“ – допълни той.

Председателят на Френско-българската търговска и индустриална камара Стефан Делае уточни, че голямата шатра, в която ще се проведат Френските дни през тази година, е на площ 400 кв.м. Тя ще е разположена на площада пред паметника на Съветската армия (изход на метростанция „Софийски университет Св. Климент Охридски“, посока Орлов мост). Там ще бъдат представени производители и вносители на френски деликатеси: колбаси, сирена, хляб и тестени изделия, сладкиши, шоколадови изделия, ще има разнообразни вина и бири. В събитието ще се включат и френски производители на автомобили и козметика.

Майстор-готвачът от Франция Кристоф Довернь вече от 5 години идва в България и дава уроци по кулинария на ученици между 8 и 13 г.. За него най-важно при готвенето са самите продукти и държи те да минават през минимална обработка. На това учи и децата. При неколкократните си гостувания у нас е констатирал, че използваме едни и същи продукти, затова намира за полезно да се прави обмен между български и френски готвачи. Самият той се чувства като у дома си, в която и кухня да попадне по света, защото основните термини в кулинарната терминология са на френски език. Причината е във факта, че французите първи са описали готварските техники – първата книга за правилата в кухнята е на Огюст Ескофие. Това е истински учебник, създаден преди 130 г., по който готвачите и до днес усвояват основите на кулинарното изкуство.  Гостувайки в различни български училища по готварство, майстор-готвач Кристоф Довернь е установил и една разлика: към сродните училища във Франция има и ресторанти, където идват посетители и се хранят с ястията, сготвени от учениците срещу заплащане, нещо, което в България не се прави.

Пресконференцията беше като „предястие“ за престоящата през следващите три дни дегустация на френски продукти по време на Френските дни в София – „От Франция с любов!“

Още снимки от пресконференцията може да видите тук:

Организатор на събитието за втора година е Френско-българска търговска и индустриална камара в партньорство с Френския институт в България, Societe Generale Експресбанк, Groupama, Bioderma, Renault, Citroën, Lactalis, Столична община. Медийни партньори : Good Food, Радио Nova News, Телевизия Бългерия он Ер.

Някои важни моменти от програмата на трите дни:

Петък 16.10.15

13.00ч. Демонстрация на рецепта :   Фондю с три вида сирена  (щанд “Дар от боговете“)
18.00ч. Официално откриване: посланик на Франция, Н.Пр. Ксавие Лапер дьо Кабан

Събота 17.10.15

14.00ч. : ателие френски макарони + дегустация, « Pain de Paris »

Неделя 18.10.15

14.00ч.  ателие френски мусове  + дегустация, « Pain de Paris »
16.00 Часът на цирка – демонстрация и ателие за жонглиране с Дуо „Плачков“

Томбола с продукти на Биодерма и трите дни!
Образователни анимации за деца и трите дни, както и томбола с награда курс по френски!

 

Източник: www.evropaworld.eu