Евродепутатката Илияна Йотова по проблема с бежанците

Публикувано:
14:08ч / 09.09.2015г
Брой прочитания:
454
Брой коментари:
0

„Недопустимо е страни като България да бъдат превръщани в санитарен пояс за бежанци. Те трябва да се ползват от специален статут и облекчения при квотите за разпределение на бежанци“, заяви Илияна Йотова в пленарна зала на Европейския парламент.

Вчера ЕП обсъди предложението на парламентарната комисия по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи за преместване на бежанци от Италия и Гърция в останалите държави членки на ЕС. Един от авторите на това предложение е и зам.-председателят на парламентарната комисия Илияна Йотова.  Очаква се днес докладът да бъде одобрен в пленарна зала.

„Идеята на някои европейски лидери за създаване на т.нар. „центрове за административно задържане на мигранти“ в страни от външната граница на ЕС е безумна.“, каза г-жа Йотова.  Тя добави, че е недопустимо страни като нашата да бъдат превръщани в санитарен пояс за бежанци. „Това не само, че не решава проблемите, а ще ги задълбочи още повече“, добави Илияна Йотова. В изказването си тя подчерта, че подходът трябва да бъде напълно различен – че държавите от външната граница на ЕС трябва да бъдат облекчени и да се ползват с особен статут при разпределението на бежанците, защото и без това на тяхна територия вече пребивават няколко хиляди.  Острата дискусия се разви в пленарната зала на ЕП между българския евродепутат и представител на крайнодясната британска популистка партия на Найджъл Фараж, известна с радикалната си политика спрямо миграцията.

„В последните дни много се коментира какъв брой мигранти да приеме всяка държава членка. Каквато и цифра да се определи обаче, ще бъде без значение, ако не изработим постоянен и задължителен механизъм за преместване на бежанци. Всички сме свидетели, че т.нар. Дъблински регламент се провали и на практика вече не се прилага“, каза Илияна Йотова. Тя напомни, че редица държави членки са спрели да регистрират мигрантите, защото им липсват средства и ресурси. Очаква се днес Европейската комисия да обяви нови мерки и увеличен брой на мигрантите, които ще бъдат преместени. По предварителна информация ЕК ще предложи спешните мерки за Италия и Гърция да бъдат приложени и за Унгария, поради небивалия наплив на бежанци към тази страна през последните седмици. „Имаме огромна нужда т.нар. „горещи точки“ да заработят не само в Италия и Гърция, но във всички държави членки от външната граница на ЕС“, каза още тя и подчерта, че в тези „горещи точки“ националните власти ще бъдат подпомагани от Европейската агенция по бежанците (ЕАSО) и Фронтекс. „Така по-бързо и по-сигурно ще може да се разграничи кой е просто икономически мигрант и кой наистина бяга от война“, поясни г-жа Йотова. В заключение на изказването си тя добави, че всички тези мерки няма да имат съществени резултати, ако Европа не се намеси активно при разрешаването на конфликтите в държавите, от които идват мигрантите и бежанците.

 

 

 

 

 

Източник: Европейски информационен център на Илияна Йотова