„Европа през младите в изкуството“ на ул. „Цар Самуил“

Публикувано:
16:22ч / 15.05.2018г
Брой прочитания:
364
Брой коментари:
0

За втора поредна година софийската улица „Цар Самуил”, между „Денкоглу” и „Солунска” стана зона само за изкуство, благодарение на фондация „Въпреки“ – Зелма Алмалех и Стефан Джамбазов със съдействието на програма „Европа“ на Столична община и други партньори. Това се случи миналата събота, 12 май.

Този път темата беше ударни инструменти в памет и по повод 90 години от рождението на проф. Добри Палиев, който също е живял близо до тази улица. На изградена сцена на открито звучаха изпълненията на ударни инструменти на скулптора и музикант Мартиан Табаков и перкусиониста Бранко Вълчев.

За съжаление, закъсняхме за началото и не успяхме да чуем двата състава на Националното музикално училище „Любомир Пипков” – „Тупан” и „Палиев’с Спаркълс” с преподавателки Мария и Искра Палиеви – когато отидохме на ул. „Цар Самуил“ те вече прибираха инструментите си. Затова пък се забавлявахме с импровизациите на бидони и пейка, превърнати в ударни инструменти от студенти на композитора Асен Аврамов, също ученик на проф. Палиев.

Междувременно с удоволствие обиколихме галериите „Париж”, „Астри”, „Контраст”, „Интро” и други в това пространство. Тазгодишното ни приятно откритие е младата дизайнерка София Дяволова в галерия „Спазио“. Тя експериментира с материите като се стреми да ги превръща в нещо различно от онова, което са всъщност. Така след специална обработка обикновеният плат американ запричилва на кожа, а истинската кожа – на памучна тъкан. За София ще ви разкажем в отделна статия.  

На улицата показваха свои картини по темата за ударните инструменти ученици от Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров“ в София.

Заради завалелия дъжд пропуснахме концерта на барабаниста Александър Даниел заедно с известния тромпетист Росен Захариев – Роко, но със сигурност онези, които предвидливо си бяха взели чадъри, са се насладили на тяхната музика.

Автор: Гергина Дворецка

Още снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Сродни публикации на сайта ни:

Фондация „Въпреки“ отново кани софиянци на ул. „Цар Самуил“

Европа в една софийска улица

Източник: www.evropaworld.eu