Нашият маршрут в Европейската нощ на музеите 2017

Публикувано:
12:24ч / 22.05.2017г
Брой прочитания:
425
Брой коментари:
0

DSC00184Обиколката ни в Европейската нощ на музеите тази година започна от Дома на Европа, където разгледахме изложбите ,,60 години Европейски съюз“, посветена на 60-тата годишнина от подписването на Римските договори, и „Крехка толерантност“ (Спасяването на евреите в някои европейски страни през Втората световна война). Изложбата показва историята на гоненията срещу евреите в Европа от идването на Хитлер на власт през януари 1933 г., когато е избран за канцлер на Германия. Още същата година е създаден първият концентрационен лагер „Дахау“ за противниците на Хитлер, а на 1 април е организиран бойкот на евреиските магазини. През 1935 г. са приети Нюрнбергските расови закони и се поставя началото на отнемането на политическите и граждански права на евреите в страната… Колкото и да е говорено за този мракобесен период от европейската история, винаги може да се научи нещо ново. В изложбата в Дома на Европа, разбира се, е отделено специално място на спасяването на българските евреи. По-малко хора у нас обаче знаят, че Дания и Албания също са спасили своите евреи от Холокоста. През 1943 г. датчаните тайно изпращат 7220 евреи в неутрална Швеция. По същото време мюсюлмански и християнски семейства в Албания укриват евреи в домовете си и така ги спасяват. Тази помощ албанците основават на свещения Коран и на своя висш кодекс на честта, Беса, който и досега действа в страната.

18597128_10155246842254804_1501761849_oИзложбата, посветена на 60-тата годишнина от подписването на Римските договори, порследява важните моменти от развитието на идеята за обединена Европа до наши дни. В Дома на Европа винаги се залага и на интерактивността. Млади доброволци ни поканиха да се включим във викторината за ЕС, отговорихме на два въпроса и спечелихме награда – символична, но приятен спомен. Освен това всеки имаше възможност да се снима на моментално фото и да получи безплатно снимката си в красива графична рамка, посветена 60 г. от създаването на Европейския съюз.

Евдокия Арт Глас
Евдокия Арт Глас

Следващият обект от маршрута ни беше галерия „Евдокия Арт Глас“ на ул. „Раковски“ №120, където в момента има изложба с творби от стъкло от Юрий Василев и на всеки половин час се прожектираше филм за техниките на обработка на стъкло. Открихме тази галерия точно преди две години през тогавашната Нощ на музеите. По онова време „Евдокия Арт Глас“ все още не беше включена в програмата на събитиета, както стана през 2017 г., но се оказа отворена до късно и ние се отбихме в нея по пътя си към други галерии. Попаднахме сред такова вълшебство от изящни стъклени творби, че при всяка възможност отиваме там. Явно и други хора са на нашето мнение, защото в Европейската нощ на музеите галерията се радваше на голямо посещение, а филмът за обработка на стъкло заинтригува мнозина.

И през през тази година в Европейската нощ на музеите не пропуснахме да се отбием пред Френския институт, който е основен организатор на събитието.

IMG_3451 - CopyМаршрутът ни продължи към Националната художествена галерия – Двореца, където в момента е френската изложба „Палат Потьомкин“. Там видяхме пърформънса на Луиз Ерве и Клое Майе, посветен на Сенсимонистите. Той е част от изложбата и освен на 20 май, ще се състои още 4 пъти: на 3 и 17 юни, 1 юли и 5 август т.г. В Европейската нощ на музеите на представянето присъстваха Гийом Робер, директор на Френския институт в България, и културният аташе на института Пиер Гийме. Пърформънсът заслужава да се види, защото чрез диапозитиви и звук е показана оригиналната идея на група съмишленици, които през 1830 г. се отделят в имение, където сформират своя артистично-политическа комуна. Те превръщат в своеборазен спектакъл ежедневните си дейности, като за всеки час от деня и на всяка дейност изпълняват отделна песен. Два пъти седмично отварят вратите на дома си за желаещите да наблюдават всекидневието им. Идеята сякаш е родена от съвременни авангардни творци, а напомням, става дума за 1830 г.! Любопитно е, че Сенсимонистите си измислят модели на дрехи, които се закопчават само откъм гърба, за да не може човек да се облича сам, а да разчита винаги на помощта на някой друг – красив символ на човешката съпричастност. Точно такъв момент беше показан по време на пърформънса и може да се види на снимката вдясно.

"Хартиената улица"
„Хартиената улица“

За съжаление, нямахме време да изчакаме огромната опашка пред Национален археологически институт с музей, където е изложбата „Златното съкровище от Надсентмиклош“. Продължихме през Ларго, където минахме по „Хартиената улица“ със скулптури от хартия.

Царската каляска
Царската каляска

Завършихме обиколката си в Регионален исторически музей – София. Бяхме пропуснали историческата възстановка „Средновековието в действие“, която е била представена в 18 ч., но пък се озовахме в автентичната атмосфера на стара София. На голям интерес се радваха каляската на цар Фердинанд с впряг от 6 коня, позлатеното му бюро и други предмети от царския дворец, но и експонатите, пресъздаващи домашната обстановка в къщите на богати софиянци от началото на миналия век. В момента в музея се намира и изложбата „Археология на София и Софийско“.

И през тази година всички включили се в Европейска нощ на музеите можеха да събират печати от посетените музеи и галерии и при събрани 3 печата да пуснат талончето си в специалните урни пред Френския институт. В предишни години печатите трябваше да бъдат между 25 и 30, през 2016 г. бяха намалени на 5, а сега изискваната бройка беше направо символична, но така се дава възможност на хората да разглеждат спокойно обектите, а не да прелитат от едно място на друго в колекциониране на печати. Имената на печелившите ще бъдат изтеглени чрез жребий, а наградите са: 1. Вечеря за четирима души във френско бистро „L’Etranger“, 2. Вечеря за двама души във френско бистро „L’Etranger“, 3. Дебитна карта с 500 лв. от Société Générale Експресбанк, 4. Тест драйв за един уикенд със Citroën.

Френският институт ще се свърже със спечелилите награди до 25 май.

Автор: Гергина Дворецка

Повече снимки от събитието може да видите тук.

Още по темата в сайта ни:

Европейска нощ на музеите 2017

Източник: www.evropaworld.eu