Европейски ден на езиците 2021

Публикувано:
08:33ч / 26.09.2021г
Брой прочитания:
145
Брой коментари:
0

Европейският ден на езиците се отбелязва всяка година на 26 септември по инициатива на Европейската комисия и Съвета на Европа. За честването му тази година Европейската комисия ще помогне за организирането на над 70 прояви на местно и национално ниво в цяла Европа с финансиране по програма „Еразъм+“. Ще намерите многоезични онлайн викторини, радиоконкурси, семинари по превод, както и езикови панаири и пътуващи изложби на книги.

На 27 септември комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел ще открие специална конференция на тема „Езиците в европейското пространство за образование“.

Комисар Мария Габриел заяви: „Европейският ден на езиците демонстрира ангажираността на Европа по отношение на многоезичието. Радвам се и се гордея, че имам възможността да покажа как Комисията и програмата „Еразъм+“ подкрепят иновациите и високите постижения в преподаването и изучаването на езици едновременно с честването на радостта от езиковото ни многообразие.“

Комисарят по въпросите на бюджета и администрацията Йоханес Хан каза„Европейският ден на езиците е възможност за отбелязване на езиковото и културното многообразие в Европейския съюз и извън него. Трябва да учим езици, за да общуваме помежду си, защото взаимното опознаване на езиците ни сближава. В областите, в които нашите собствени езикови умения не са достатъчни, можем да разчитаме на превод, което ни помага да разберем посланието. Тази година приканвам хората да се включат в проявите на живо и онлайн в целия Европейски съюз, за да открият езиците, изучаването на езици и превода.“

От средата на септември в социалните медии се провежда кампания #EDLangs с презентации на всички 24 официални езика на ЕС чрез конкретни думи, свързани с мотото „Направете така, че гласът Ви да бъде чут“, в съответствие с Конференцията за бъдещето на Европа. От 2014 до 2020 г. програма „Еразъм +“ подпомогна близо 20 000 проекта за чуждоезиково обучение във всички сектори на образованието. В обучението по езици постоянно си пробиват път нови цифрови инструменти и нови медии. От стартирането ѝ преди 15 години над 800 000 учители използват платформата eTwinning, за да си сътрудничат с колеги и класове в други държави.

Повече информация за онлайн играта посветена на Европейския ден на езиците в България ще намерите тук.

Източник: Представителство на Европейската комисия