Иван Бърнев със Златна роза за главната си роля във „Васил“

Публикувано:
16:14ч / 29.09.2023г
Брой прочитания:
242
Брой коментари:
0

На снимката: Иван Бърнев на предпремиерната прожекция на „Васил“ в кино „Арена“ в The Mall в София на 24 януари 2023 г. Вдясно е режисьорката на филма Авелина Прат

Кинозвездата Иван Бърнев се сдоби с още едно заслужено признание на таланта си, като получи наградата за мъжка роля за участието си в филма „Васил“. Това стана на приключилия на 28 септември фестивал на българския игрален филм „Златна роза“.

Снимка: Страницата на фестивала „Златна роза“ във Фейсбук

Така Бърнев взе още едно авторитетно отличие за изпълнението си в тази българо-испанска продукция – режисьорски дебют на Авелина Прат. На кинофестивала във Валядолид през октомври м. г. той си подели наградата за главна мъжка роля с испанския актьор Карра Елехалде, с когото си партнира в тази лента. За техния невероятен дует писахме в предишна публикация на сайта ни. Във „Васил“ Бърнев играе ролята на български емигрант в Испания, който не знае испански, но някак си успява да печели пари, за да издържа семейството си, като играе бридж. Приютява го жителят на Валенсия Алфредо, макар да не може да се разбира с него. В процеса на общуване обаче домакинът разбира, че Васил е бивш национален шампион по шахмат, и въпреки предубежденията си към мигрантите се привързва към него. Топлата човешка история, основаваща се на реален случай с бащата на режисьорката, получи доста ласкави отзиви от критиката и продължава триумфалния си път по екраните. Тези дни „Васил“ бе показан и на фестивала на испаноезичното кино в шотландския град Единбург, където бе наречен „фантастичен филм“.

Журито на „Златна роза“ очаквано награди Бърнев за главната му роля с мотива „за представянето на един дълбоко впечатляващ със скромното си присъствие герой, който търси нови пътеки в живота“. В съобщението се отбеляза, че отличието му се дава „и за още три съвършено изпълнени роли в рамките на конкурсната програма – една главна (Стефан в „Мирис на липа“) и две второстепенни (Следователят в „Уроците на Блага“ и Сираков в „Диада“). Последните две ленти си поделиха Голямата награда „Златна Роза“ за пълнометражен игрален филм.

Как един невисок на ръст актьор, който не може да се нарече образец за мъжка красота, се оказа толкова ценен кадър за българското кино? Всъщност, изпълнителските качества на Бърнев бяха оценени отдавна – още през 2006 г. , от великия чешки режисьор Иржи Менцел, който му повери главната роля във филма си „Обслужвал съм английския крал“. Оттогава той се наложи и на сцената, и на големия екран с невероятното си усърдие и умение за импровизация. Някой, който не го е виждал на живо, трудно би повярвал, че чуждестранен киноекип би променил сценария си, за да вземе именно него в главната роля (става въпрос за филма „Васил“). Отгоре на всичко, също като героя си, Бърнев не знае испански… Но всъщност това не е бил първият сблъсък на актьора с езика на Сервантес. Постановката на „Дон Кихот“ на Маргарита Младенова в Пазарджишкия театър през 2020-2021 г., за която писахме в публикацията ни „Българският прочит на Сервантес бе дискутиран на кръгла маса в БАН“, започва с монолог на главния герой именно на испански! Бърнев е назубрил наизуст трудния текст, както е сторил и при явяването си на кастинга за ролята си във „Васил“. Оттогава той е понаучил испанския, и обича да повтаря репликата си от култовия филм: „Пинтор кансадо, перо контенто“ (Художник уморен, но доволен).

Бърнев не можа да получи лично наградата си от кинофестивала във Варна, тъй като е на турне в Чикаго. Там той се среща с наши сънародници след прожекциите на „Васил“ – след като изживя същата радост и на подобни прояви в Берлин и Мюнхен. Такова бляскаво представяне на български актьор сред нашите общности зад граница рядко се случва. За това може би допринасят не само невероятните качества на Бърнев, но и сюжетът на филма. Сигурно мнозина сънародници, живеещи в чужбина, биха желали да се видят в образа на един положителен герой като емигрантът Васил, който успява да стопи ледовете с добротата и професионализма си!

Кой взе останалите отличия на тазгодишния кинофестивал „Златна роза“, може да видите тук.

  Владимир Дворецки 

Сродни публикации на сайта ни:

 Наш шахматист емигрант – герой в испански филм

Източник: www.evropaworld.eu