Европейските търговско-промишлени палати ще съдействат за икономическото възстановяване

Публикувано:
14:38ч / 27.05.2020г
Брой прочитания:
135
Брой коментари:
0

Заедно с облекчаване на противоепидемичните мерки и усещането за връщане към нормалност, е време за първи равносметки на ролята на различните организации в период на затруднения в обществения и стопанския живот. Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати /ЕВРОПАЛАТИ/, в чиято система БТПП участва още от 1994 г., прояви настойчивост спрямо европейските институции, за да не се превърне епидемичната криза в икономическа за ЕС. В този процес на формулиране на политиките БТПП взе активно участие и доста наши предложения бяха включени в общите позиции на европейските палати и представени на вниманието на европейските институции.

Европейските търговско-промишлените палати са неотлъчно до своите членове за справянето с последиците от пандемията от COVID-19 и осъзнават отговорността, която поемат да им помогнат да се възстановят от драматичното забавяне на икономиката.

В своето обръщение към членовете, председателят ЕВРОПАЛАТИ – Кристоф Лайтл, определи последиците от блокирането на икономическите процеси като драматични във всички страни – както за компаниите, така и за служителите. Ето защо ЕВРОПАЛАТИ преди всичко работи, за да помогне на засегнатите, да се отворят отново границите, да се възстанови единния пазар стъпка по стъпка и летният туризъм да бъде възможен при спазване на всички необходими изисквания.

До момента ЕВРОПАЛАТИ предприе редица действия, сред които: кампания за временно спиране на правилата на Европейския съюз относно държавните помощи; даде важен тласък за пакета от помощи в размер на 540 млрд. евро за активиране на Европейския стабилизационен механизъм, изпрати предложения в програмата за възстановяване, която се изготвя в момента, като 80% от тях, на този етап, са възприети от компетентните европейски институции. Асоциацията работи и за справедливо данъчно облагане, като се цели предотвратяването на данъчните измами.

Във фокуса на вниманието на ЕВРОПАЛАТИ е и предложението Макрон/Меркел за издаването на облигации в размер на 500 милиарда евро за подкрепа на най-силно засегнатите от пандемията страни. Според Лайтл инициативата на Германия и Франция заслужава голямо внимание, тъй като е решителна стъпка напред, особено за икономически по-слабите страни. Той споделя, че тази европейска програма е насочена като помощ към по-слабите държави, което е знак на солидарност от една страна, но и запазване на пазарите за продажби, от друга. „Предложенията на Комисията на 27 май 2020 г. могат отново да сближат Европа, икономически и като проект. Урсула фон дер Лийен каза, че можем да сме по-силни след кризата, отколкото преди. Като представители на бизнес общността искаме да дадем своя принос в тези усилия“, завършва Лайтл.

Източник: БТПП