Европейският парламент и миграционната криза в Европа

Публикувано:
09:07ч / 19.06.2015г
Брой прочитания:
145
Брой коментари:
0

Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешен ред на Европейския парламент (LIBE) гласува коригиращ бюджет за 2015 г., с който Европейската комисия отпуска допълнителни 89 млн. евро за справяне с миграционната криза в Европа. 50 млн. евро от сумата ще бъдат предоставени на държавите-членки чрез фонда „Убежище, миграция и интеграция“ , с цел подкрепа при приема на бежанци и за изпълнението на предложения доброволен проект за презаселване.

В съвместно предложение за изменение, прието с голямо мнозинство, евродепутатите от ЕНП/ГЕРБ Емил Радев и Мария Габриел настояват средствата да бъдат използвани в подкрепа на държавите-членки, които са външна граница на ЕС и които изпитват силен миграционен натиск, каквато е България. Освен това българските евродепутати настояват парите за справянето с миграционната криза да бъдат по-предсказуеми, а не да зависят от волята на държавите-членки. Тази тяхна позиция е в синхрон с призива на LIBE бюджетът за следващата година да бъде определян в зависимост от конкретните нужди на всяка страна-членка.

„Одобрявайки допълнителните 8 млн. евро, Европейският парламент препотвърди своята политическа подкрепа и солидарност с държавите-членки по европейската граница като България. Тези средства ще помогнат на страната ни да прилага европейското законодателство за прием на бежанци, имайки предвид и очакванията на Агенцията за бежанците за нова бежанска вълна през лятото“, заяви Емил Радев.

Мария Габриел коментира: „Европейската комисия трябва да разполага с достатъчно и предвидими средства за справяне с миграционната криза, за да може да оказва незабавно подкрепа на държавите в  нужда. Това ще улесни процеса на предоставяне на допълнително финансиране, ако държавите-членки по европейската граница, като България, изпитат силен бежански наплив и имат спешна нужда от европейска финансова подкрепа.“

Коригиращият бюджет трябва да бъде приет и в Комисията по бюджет, преди да бъде окончателно одобрен от целия Европарламент. Очаква се това да стане през юли.

 

Източник: Пресофис на ЕНП в Брюксел