Климат? Промени. Знание!

Публикувано:
14:29ч / 18.06.2015г
Брой прочитания:
302
Брой коментари:
0

Със сигурност вече от години климатът ни поднася изнанади, само че знаем ли как да живеем в един свят с климатични промени? На 17 юни за втора поредна година беше отбелязан Европейския ден на дипломацията по въпросите на климата. По този повод посолството на Германия в България откри във фоайето на Националния природонаучен музей изложбата „Климат? Промени. Знание! Актуални новини от света на науката за климата”.
Изложбата е създадена от неправителствената организация за развитие и околна среда GERMANWATCH и целта й е да привлече вниманието към проблемите, свързани с климата. Показани са и възможностите за действие, с които, без големи усилия, всеки може да допринесе за борбата срещу климатичните промени.

„Ние, работещите в музея, сме наясно, че климатът се променя. Въпросът е дали промените наистина са причинени от човека и учените трябва да отговорят на този въпрос, за да бъдат взети адекватни мерки – каза главен асистент д-р Николай Симов от Националния природонаучен музей. – Много се радвам, че такава изложба се открива в нашия музей, защото той има и отговорната задача да преведе науката на достъпен език. Днес, в първия ден на нашето лятно училище, установихме, че тази изложба предизвиква интерес у децата, и се надяваме да бъде така и с всички, които посещават музея.“

„Радвам се, че експозицията е направила впечатление на децата -подчерта посланикът на Германия у нас, Н. Пр. Детлеф Лингеман. – Те ще мултиплицират ефекта от експонатите, защото ще споделят видяното със свои приятели, със семействата си. Ефектът на промените в климата се усеща осезаемо в цял свят. Големите наводнения в България също са резултат от климатичните промени. Германия много активно работи в тази сфера. Миналата година заедно с Великобритания определихме 17 юни като Европейски ден на дипломацията по въпросите на климата. Това е причината точно на днешната дата да открием тук изложбата на тема „Климат? Промени. Знание! Актуални новини от света на науката за климата”. През следващите седмици изложбата ще може да бъде разгледана в Националния природонаучен музей, но после ще гостува и в други градове на страната. Чрез нея искаме да събудим съзнанието на хората и чувството им за отговорност по отношение на природата. “

Тук може да чуете документален запис с част от словото на Н.Пр. Детлеф Лингеман:

Събитията по повод на Европейския ден на дипломацията по въпросите на климата 2015 продължиха с публична лекция на д-р Хелге Йоргенс в Гранд Хотел София на тема „Енергийният модел на Германия – възможност за България”. Д-р Хелге Йоргенс е старши преподавател по сравнителна политология в Катедрата по политически и социални науки на Берлинския свободен университет и управляващ директор на Центъра за изследване на политиките за околната среда. Между 2001 и 2008 г. д-р Йоргенс е бил политически съветник по наука към Министерството на околната среда на Германия в Консултативния съвет по околна среда на Германия. Той изнесе лекцията си у нас по покана на Германското посолство съвместно с Българското училище за политика „Димитър Паница”.

Накрая ще напомним, че изложбата „Климат? Промени. Знание! Актуални новини от света на науката за климата” е познавателна и заслужава да се види до 19 юли в София. Освен това е хубав повод за посещение на Националния природонаучен музей, който е истинска съкровищница на познанието! Напомняме адреса: бул. „Цар Освободител“ 1!

Още снимки от откриването на изложбата може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: Посолство на Германия и www.evropaworld.eu