Европейският парламент и помощите за наводненията в Мизия

Публикувано:
09:47ч / 24.06.2015г
Брой прочитания:
177
Брой коментари:
0
Комисията по бюджети в Европейския парламент одобри финансовата помощ за справяне с последствията от наводнeнията в Мизия през лятото на 2014. Това се случи по време на редовно заседание на комисията в Брюксел, като докладът беше приет с пълно мнозинство. Отпускането на помощта за България, която възлиза на 1 983 600 евро, следва да бъде гласувано и на пленарна сесия, като това е планирано да се случи на юлската сесия в Страсбург.

По време на обсъжданията на досието, евродепутатът от ЕНП/ГЕРБ Андрей Новаков изтъкна, че е необходимо съкращаване на процедурите за отпускане на помощ от фонд „Солидарност“, за да достигат средствата навреме до засегнатите семейства. Според него, „бързата реакция в подобни случаи е от изключителна важност, за да бъдат преодолени по-бързо последствията в засегнатите райони“.

Най-големият дял от спешната помощ се предвижда да се използва за възстановяване на инфраструктурата и особено водопреносната мрежа.

Докладът, в който се разглежда помощта за България, предвижда подкрепа за засегнати от наводнения райони в Италия и Румъния, пострадали в същия период.

Фонд „Солидарност“ на ЕС осигурява финансова помощ в случай на природни бедствия, ако щетите надвишават 3 млн. евро или 0,6 % от БВП (за страните с по-ниско от средното ниво на БВП). Годишният бюджет на фонда възлиза на 1 млрд. евро и се използва за спешно възстановяване на инфраструктурата, свързана с транспорт, телекомуникации, доставяне на питейна вода, енергетика, доставяне на временно убежище или спешна помощ за пострадалите.

Източник: Пресофис на ЕНП в Брюксел