Фермерският фестивал почете националния празник на Швейцария

Публикувано:
08:44ч / 04.08.2018г
Брой прочитания:
401
Брой коментари:
0

На 1 август, както всяка сряда, от пред Министерството на земеделието се проведе фестивалът „От нашата ферма – с любов за вас!“, който предлага разнообразни фермерски и занаятчийски храни на малки производители от страната.

Фестивалът по свой начин почете националния празник на Швейцария, който се отбелязва на тази дата, като представи меко алпийско сирене по швейцарска рецепта, но с българско мляко. Във ферма „Под Балкана“ такова сирене се прави от една година, след като екипът, заедно с други наши производители, е преминал през специално обучение от швейцарски фермер.

Не успяхме да присъстваме на традиционната дегустация в 12 ч., но, както винаги, си купихме от продукта, който беше тематичен акцент за деня. Вкусно е. Напомня сирене крема. Длъжни сме обаче веднага да уточним, че кутийката, съдържаща около 100 грама, струваше 5 лв. 

IMG_1371-1IMG_1380-1Българските фермери все повече мислят за начина, по който представят стоката си. Производителите на българо-швейцарско сирене бяха аранжирали в кутийките, в които го продаваха, с листенца от мента, розмарин или чубрица. Хем е естетично, хем подказва, че вкусът на сиренето се подобрява, когато към него се добавят и ароматни билки. 

В привличащи погледа бурканчета и тази сряда продаваше своето невероятно сладко от люти чушки Денка Георгиева, за която ви разказахме миналата седмица. При нея плюсът е в това, че на всяко бурканче са залепени етикети, показващи какво е съдържанието на сладкото, какъв е грамажът, как да се съхранява и докога е годно за консумация. Ако клиентът само дегустира, може и да не се замисли веднага за тези подробности, но ако реши да си купи продукта, със сигурност ще иска да знае цялата информация за него.   

На фестивала тази сряда се представиха и други производители, които успешно са участвали и друг път, като Блага Генева с нейните био чайове от плодове, известната еколожка Албена Симеонова, на чийто щанд се продаваха плодови вина и оцети. Със сигурност ще ги видим и на следващите издания на фермерския фестивал, който ще се провежда до края на октомври.

Още по темата на сайта ни:

Фермерският фестивал предложи люто сладко

 

Източник: www.evropaworld.eu