Мароко – страна, отворена към света

Публикувано:
13:59ч / 03.08.2018г
Брой прочитания:
494
Брой коментари:
0

На 30 юли беше отбелязан Денят на Трона – 19 години от възкачването на престола на Н.В. крал Мохамед VI. По този повод Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко у нас, даде прием в резиденцията си в София. Въпреки ваканционния сезон, много хора уважиха събитието: представители на дипломатическия корпус, на бизнеса, културата, изкуството, образованието. Стилната мароканска атмосфера на фона на европейска музика, гостоприемството и сърдечността на домакините превърнаха вечерта в празник на приятелството.

В приветственото си слово към присъстващите Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи първо поздрави България за успешното й председателство на Съвета на Европейския съюз като цяло, и за динамиката, с която успя да развие приоритетите, които си беше поставила. След като благодари сърдечно на всички, отзовали се на поканата й да споделят празника на Мароко, тя подчерта, че Мароко и България се радват на много добри взаимоотношения повече от половин век и продължават да се развиват и разширяват. През последните месеци посещенията на марокански делегации създадоха нова динамика на партньорството в областта на защитата на правата на детето и социалната закрила. Тази динамика беше постигната чрез сключването на двустранна конвенция за защита на правата на работниците. През юли делегациите на министерствата на труда на Мароко и България се споразумяха относно условията за прилагане й при пълно зачитане на националните закони и международните ангажименти на двете страни.

„Денят на Трона е също така възможност за моята страна да чества и да отпразнува нашите ценности: свобода, достойнство, споделяне, добро съседство и взаимно уважение в един свят в криза, конфронтация, страх и несигурност – каза Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи. – Нашите цивилизации, религии, идентичности, истории, нашите проблеми и предизвикателства не трябва да бъдат използвани или взети за заложници, за да се поставят в услуга на регресията, отричането, разделението и страха от другия.“

По-нататък в словото си тя акцентира върху успехите, постигнати от страната през последните 19 години:

„Мароко работи постоянно, за да постигне структурна трансформация на икономиката си, за да засили способността си да създава работни места и да подобри своята конкурентоспособност и интеграция, както на национално, регионално и международно равнище, така и в неговото многообразие, привлекателност и добавена стойност.

Като част от стратегическия приоритет, очертан от Негово Величество крал Мохамед VI, в областта на външната политика, Мароко играе важна роля рамо до рамо с ООН в предотвратяването на конфликти и опазването на мира.

Мароко се радва на сътрудничество за пример във всички области – политически, културни, духовни и икономически – с всички континенти и повечето страни. На африканския континент, това сътрудничество се материализира чрез конкретни действия за солидарност, включително анулиране на дълга на по-слабо развитите африкански страни, освобождаване от мита за продуктите, влизащи на мароканския пазар, уреждане пребиваването на гражданите от Субсахарска Африка в Мароко.“

„За Мароко, което е модел на отворено към света мюсюлманско общество, толерантността и съжителството е необратим избор от повече от 12 века. Кралството е връзката между африканския и европейския континенти, кръстопът, където се срещат и съжителстват етнически групи, култури и езици толкова разнобразни, колкото различни.“  – изтъкна Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи.

Накрая тя припомни, че Мароко и България са членове на Международната организация за Франкофония, която е едновременно гласът на многообразието и пространство за споделяне, партньорство и универсални ценности, и завърши словото си с думите: „Да живее Франкофонията!“

Още снимки от приема може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

 

Източник: www.evropaworld.eu