Филми за любовта ще доминират на фестивала „Синелибри“ 2023

Публикувано:
21:13ч / 14.09.2023г
Брой прочитания:
185
Брой коментари:
0

Любовта вероятно ще бъде доминиращата тема на тазгодишния международен кино-литературен фестивал „Синелибри“, който ще се проведе от 6 до 29 октомври в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово и Стара Загора. Това стана ясно на пресконференция, която организаторите дадоха на 14 септември в присъствието на дипломати и представители на културни центрове у нас.

Началото на деветото издание на „Синелибри“ ще бъде дадено на 6 октомври в НДК с прожекцията на игралния филм „Клети създания“ на гръцкия кинорежисьор Йоргос Лантимос. Преди броени дни тази лента бе отличена със „Златен Лъв“ на кинофестивала във Венеция. Неговата премиера в началото на „Синелибри“ ще бъде първото показване на „Клети създания“ пред българскаат публика за 2023 г. Сценарият на Тони Макнамара е адаптация на едноименния роман от 1992 г. на големия шотландски писател фантаст Алистър Грей. Главната героиня, в изпълнение на прекрасната Ема Стоун, се пренася от викторианска Англия в нашето съвремие и се отдава на страстите си без никакви задръжки.

С друга интересна премиера – на черната комедия „Дворецът“, на 20 октомври ще бъде отбелязана 90-ата годишнина на кинолегендата Роман Полански, който е режисьор на филма и играе една от главните роли. Непосредствено преди тази прожекцият ще бъде отличена най-впечатляващата адаптация на литературна творба за голям екран, а зрителите ще имат възможност да се срещнат на живо с американската кинозвезда Уилям Болдуин. Той е председател на международния конкурс за пълнометражен игрален филм в рамките на „Синелибри“. Освен Уилям Болдуин, в журито на този конкурс участват испанската актриса Карла Нието, френската режисьорка Леа Тодоров (дъщеря на големия интелектуалец Цветан Тодоров), канадският продуцент Бруно Розато и българският актьор Иван Бърнев. Те ще трябва да определят коя от 11-те ленти в конкурсната програма заслужава най-голямата награда. В изказване пред присъстващите на пресконференцията Бърнев изтъкна, че много обича да гледа филми, и че ако не бе актьор, вероятно би станал кинокритик. Той се пошегува, че засега е гледал само две от лентите, участващи в конкурсната програма, и те са му „счупили главата“, та не знае как ще я кара по-нататък.

Иван Бърнев

Сред конкурентите за най-високото отличие е и българският филм „Чума“ на режисьора Иван Владимиров и сценариста Боян Биолчев по разказа на Йордан Йовков „През чумавото“.

Освен за пълнометражни игрални филми, в рамките на деветото издание на „Синелибри“ ще има още два конкурса. За най-добър документален филм на фестивала ще се бори „Ваймар Експрес“ на Милена Фучеджиева, който ще има своята световна премиера на 8 октомври.

Милена Фучеджиева

Фучеджиева разказа на пресконференцията, че първоначално е възнамерявала да напише сценарий за игрален филм за писателката Фани Попова-Мутафова. Но след като разбрала, че тя е участвала в създаването на печално известния Европейски писателски съюз по покана на Гьобелс, сценаристката решила да направи документален филм за нея, като включила и изследователи на тази тема от Норвегия и Франция. Другият конкурс на фестивала е за късометражни ленти.

В рамките на „Синелибри“ ще бъдат прожектирани и биографични филми, посветени на живота на изтъкнати творци като Самюел Бекет, Джовани Бокачо, Луиджи Пирандело, както и за любовта между Алма Малер и Оскар Кокошка. Освен това ще има и тематични галавечери.

Радка Рубилина, директор на Чешкия център в София

Фестивалът тази година е под мотото „Метаморфози“ заради 140-годишнината от рождението на Франц Кафка. По този случай ще бъде показаноново дигтализирано копие на филма „Процесът“ на Орсън Уелс по едноименния роман на Кафка. Във връзка с годишнината от Чешкия център в София ще поканят един от най-големите експерти по творчеството на този писател и ще покажат пиеса по негов разказ.

Н. Пр. г-жа Кристина Кувая

Посланичката на Финландия у нас Н. Пр. г-жа Кристина Кувая разказа пред присъстващите на пресконференцията, че в рамките на „Синелибри“ ще бъде прожектиран игралният филм „Четирима непораснали възрастни“ на сценариста и режисьора Селма Вилхунен. В него се разказва за високопоставена двойка на средна възраст, която изпада в криза след изневяра и решава да се впусне в полиамория – любовна връзка с повече от един човек.

Н. Пр. Бръндуша Предеску

Друг филм със също толкова интригуващ сюжет обеща на зрителите на „Синелибри“ румънската посланичка Н. Пр. г-жа Бръндуша Предеску. В лентата „Между революциите“ се разказва за силната връзка между една румънка и иранска студентка в северната ни съседка през 70-те години. След като иранката се завръща в родината си, там избухва ислямската революция, която е посрещната с много надежди, но тя носи и много разочарования. Подобен е ефектът и от революцията в Румъния през 1989 г. Сюжетът на филма е основан на истински случай, като са използвани материали от архива на румънската тайна служба Секуритате.

Това са само част от филмите, които ще имаме удоволствието да гледаме на фестивала „Синелибри“. Пълната му програма може да видите тук

Текст и снимки: Владимир Дворецки

Подробен фоторепортаж от пресконференцията ще намерите на този линк.

Източник: www.evropaworld.eu