Франкофонията празнува своята 50-годишнина

Публикувано:
13:34ч / 20.03.2020г
Брой прочитания:
337
Брой коментари:
0

В края на 60-те години бащите-основатели на институционалната Франкофония – тогавашният президент на Сенегал Леополд Седар Сенгор и неговите колеги президентът на Тунис Хабиб Бургиба и на Нигерия – Хамани Диори, както и принц Нородом Сиханук от Камбоджа – пожелаха да поставят френския език в услуга на солидарността, развитие и сближаване между народите.

Това е смисълът на Конвенцията, с която се създава Агенция за културно и техническо сътрудничество (ACCT), подписана в Ниамей на 20 март 1970 г. от представителите на 21 държави и правителства. Основана е една нова междуправителствена организация, основана на споделянето на общ език – френския, целяща да популяризира и разпространява културите на своите членове и да стимулира културното и техническото сътрудничество между тях.

От създаването си до днес франкофонския проект постоянно се развива. През 2005 г. ACCT се превърна в Международната организация на Франкофонията (OIF). С течение на годините Организацията се структурира, модернизира, обновява и обогатява своите политики и действия в областта на сътрудничеството, своите мрежи и партньорства. Днес тя е важен фактор в многостранния обмен и модел на многообразието.

Информацията може да прочетете на френски език в рубриката Francophonie на сайта ни.

Пълния текст на публикацията в сайта на Международната организация на Франкофонията може да прочетете тук.

Източник: OIF