Виртуална обиколка на Виена по време на пандемия

Публикувано:
20:45ч / 20.03.2020г
Брой прочитания:
250
Брой коментари:
0

Културните институции във Виена затвориха врати заради ограниченията, свързани с разпространението на коронавируса, но това не означава, че културният живот там е замрял. Благодарение на съвременните технологии редица музеи могат да бъдат разгледани удобно от дивана вкъщи. Интернет компанията „Гугъл“ си партнира с повече от 1200 музеи и галерии в цял свят, които виртуално отварят колекциите си и предоставят безплатна възможност за обиколки в залите и коридорите им. В „Google Arts & Culture“ може да „посетите“ редица виенски музеи, без да напускате дома си и да се редите на опашки. Сред тях са световноизвестните музеи Албертина, Музеят за история на изкуството, Природонаучният музей, Белведере и Дворецът Шьонбрун:

https://artsandculture.google.com/partner/albertina-vienna

https://artsandculture.google.com/partner/belvedere

https://artsandculture.google.com/partner/kunsthistorisches-museum-vienna-museum-of-fine-arts

https://artsandculture.google.com/partner/natural-history-museum-vienna

https://artsandculture.google.com/partner/schloss-schoenbrunn

Всеки ден от 15 часа виенско време, тоест 16 часа българско, „Белведере“ предлага кратки тематични обиколки в социалните медии Instagram, Twitter, YouTube и Facebook.

Музикантите са сред най-засегнатите от рестриктивните мерки за ограничаване на разпространението на коронавируса. Десетки културни институции решиха да отменят всички концерти и представления. Затова някои музикални институции, в това число и Виенската Щатсопера (на снимката вляво), решиха да излъчват изпълненията си онлайн. Дори когато зрителните зали са празни и завесите остават спуснати, Виенската Щатсопера се опитва да следва графика си и още на 15 март тя отвори архива си и започна предоставя безплатно в цял свят записи на оперни и балетни спектакли онлайн. Представленията започват в зависимост от продължителността в 17 ч. или 19 ч. виенско време.

Обществената австрийска телевизия ORF 2 ще излъчи на 20 март от 22.30 ч премиерата на операта „Фиделио“, която бе планирана за 16 март. Режисурата е дело на австрийския артист и носител на Оскар Кристоф Валц. Единствената опера на Бетовен е едно най-очакваните събития във Виена в юбилейната година, посветена на 250-годишнинатат от рождението на композитора. Репетициите се проведоха миналата седмица в „Театър на дер Виен“ без публика и бяха записани. За тези, които нямат възможност да гледат представлението по телевизията, спектакълът ще бъде предаван от 19:00 ч. класическата платформа www.myfidelio.at. Това е първата продукция, чийто запис е направен от ORF без жива публика.

https://www.staatsoperlive.com/

Източник: Бюро за международни връзки на Община Виена в София