Доц. д-р Рени Йотова – активен партньор на фондация „Европа и светът“

Публикувано:
14:11ч / 29.09.2020г
Брой прочитания:
770
Брой коментари:
0

По повод 5-годишнината на своя сайт www.evropaworld.eu екипът на фондация „Европа и светът“ реши да изрази уважението си към своите най-активни автори и партньори като ги награди с почетни плакети. За активно партньорство фондацията отличи доц. д-р Рени Йотова, наскоро назначена за Представител на Международната организация на Франкофонията за преподаването на френски език в света с месторабота в Дакар, а допреди дни – директор на Регионалното бюро на Франкофонията за Централна и Източна Европа в Букурещ.

Връчването на плакетите се състоя на 24 септември в Чешкия център в София на тържеството за годишнината на сайта. Служебни ангажименти задържаха доц. д-р Рени Йотова в Румъния и тя не можа да присъства.

Имах удоволствието да й връча отличието по време на приема, който Н.Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи, посланик на Кралство Мароко у нас, даде в нейна чест на 29 септември т.г. по повод новото й назначение на изключително престижна позиция в Международната организацията на Франкофонията. На приема присъстваха членове на Групата на франкофонските посланици, акредитирани у нас, на която Н.Пр. Закиа Ел Мидауи е председател, представители на франкофонски институции в България и изявени българи франкофони.

Почетен плакет от фондацията ни получи дни преди това на тържеството по случай 5-годишнината на сайта ни Н.Пр. Закиа Ел Мидауи за подкрепата, която оказва на български таланти и културни инициативи.

С доц. д-р Рени Йотова работим заедно още от времето, когато бях журналистка в Българското национално радио и тя беше мой редовен събеседник по темите на франкофонията. Нашата съвместна дейност продължи и след като напуснах БНР и оглавих семейната ни фондация „Европа и светът“ и нейния сайт. Доц. д-р Рени Йотова е наш най-активен партньор при организирането на редица прояви, в които постоянно присъстват франкофонски акценти. Първата от тях, „Европа и светът преди Коледа“, се състоя на 22 декември 2014 г. в Дома на Европа и събра на едно място хора от различни континенти и култури. За осъществяването й допринесе изключително ползотворното ни партньорство с доц. д-р Рени Йотова, която по това време беше директор на Франкофонския регионален център за Централна и Източна Европа(CREFECO) със седалище в София, както и с ръководството на Франкофонския институт за администрация и управление (IFAG, понастоящем ESFAM).  Доц. д-р Рени Йотова участва и в събитието „Сайтът на фондация Европа и светът“ и неговите герои“, което организирахме по повод лансирането на сайта на 12 март 2015 г. отново в Дома на Европа. Тогава тя представи програмата, посветена на Месеца на Франкофонията. Още от самото начало на съществуването си сайтът ни има рубирка Francophonie – една от малкото в българското медийно пространство, в която се публикуват метериали на френски език. През годините доц. д-р Рени Йотова постоянно ни предоставяше богата информация за света на Франкофонията. С нейно съдействие вече трета година осъществяваме проект с Международната организация на Франкофонията и рубриката на сайта ни Francophonie.

При връчването на отличието на фондацията ни за активно партньорство добавих и скромен подарък за доц. д-р Рени Йотова – българска дърворезба, която тя да отнесе в Дакар и винаги да има частица от Родината със себе си.

На добър час, скъпа Рени! Бъди все така усмихнатото лице на Франкофонията и неин силен стожер!

Гергина Дворецка,

председател на фондация „Европа и светът“ и главен редактор на сайта й

Публикацията може да прочетете на френски език в рубриката Francophonie на сайта ни.

Сродни публикации:

Празник за 5-годишнината на сайта evropaworld.eu

Н.Пр. Закиа Ел Мидауи с отличие на фондация „Европа и светът“

Галя Кларк с отличие за най-активен автор на сайта ни

Източник: www.evropaworld.eu