Франкофонски проект „Паметта за евреите на Балканите“

Публикувано:
13:16ч / 20.03.2021г
Брой прочитания:
418
Брой коментари:
0

Проектът „Паметта на евреите на Балканите“ е част от европейска плуридисциплинарна и трансгранична програма, която свързва работата по запазването на регионалната историческа памет и обучението по журналистика. Той бе насочен към младежи от франкофонските езикови паралелки в три страни на Балканите – България, Северна Македония и Сърбия.

В партньорство с Международната организация на Франкофонията и с подкрепата на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България, специалисти от сайта „Балкански куриер“ (Le Courrier des Balkans) проведоха серия от дистанционни обучителни ателиета на френски език, в които взеха участие осем ученици от 10ти и 11ти клас на 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“. Тези обучения бяха насочени към усвояването на базисни умения по писане на журналистически текст, видеорепортаж, заснемане на кратък документален филм и създаване на комикс. Обученията бяха допълнени и от две видео-конферетни лекции на изследователи и учени от Франция. Общата тема на заниманията бе „паметта за евреите на Балканите“. Статиите и репортажите на младите журналисти ще бъдат публикувани на сайта на Le Courrier des Balkans и ще бъдат широко разпространени в страните, членки на Международната организация на Франкофонията.

Ръководители на проекта от българска страна бяха Ангел Вихрийски, учител по история в 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ и Вяра Любенова, главен учител по френски език в 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“ и председател на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България.

Автори на първата публикация са Катерина Любенова и Никол Илиева от 11 д клас.

В рубриката Francophonie на сайта ни може да прочетете публикацията на френски език.

Източник: Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България