Франкофонски регионален семинар за равенството между половете

Публикувано:
07:00ч / 13.09.2019г
Брой прочитания:
143
Брой коментари:
0

По инициатива на Министерството на външните работи на Северна Македония в сътрудничество с Международната организация на Франкофонията (МОФ) и нейното Регионално бюро за Централна и Източна Европа на 10 и 11 септември 2019 г. в Скопие (Северна Македония) се проведе регионален семинар за икономическата самостоятелност на жените в страните от Централна и Източна Европа.

Reni-Macedoine-2019-OSВ семинара участваха представители на държавни институции, на жените предприемачи и на гражданското общество от седем държави пълноправни или асоциирани членки на МОФ от региона (Албания, Армения, България, Косово, Северна Македония, Република Молдова и Румъния), както и националните кореспонденти за Франкофонията в тези страни.

Събитието в Скопие беше открито съвместно от вицепремиера на правителството на Република Северна Македония и министър на отбраната Радмила Шекеринска, директора на Регионалното бюро на МОФ за страните от Централна и Източна Европа доц. д-р Рени Йотова и посланика на Франция в Северна Македония Кристиан Тимоние и даде възможност да бъде продължена работата на различни регионални семинари от последните четири години по ключовата тема за МОФ – насърчаване на равенството между половете.

В своето встъпително слово Радмила Шекеринска представи напредъка, постигнат от страната й в тази област, но и предизвикателствата, които предстои да бъдат посрещнати. Рени Йотова припомни значението на тази тема за МОФ от създаването й до последните решения на ръководните звена на Франкофонията. „Като мобилизираща сила, присъстваща на всички географски ширини, и като благодатна почва за развитието на култури и иновативни идеи въз основа на един общ език и общи ценности, ние вървим напред с твърдото желание да постигнем в държавите-членки на МОФ и извън нея идеала за истинско и ефективно равенство между половете, което е сред целите за устойчиво развитие в Програмата на ООН за 2030 г. “

Reni-Macedoine-2019-sessionПоследвалите презентации и дискусии откроиха сходството на проблемите и някои от решенията на национално ниво и дадоха възможност за обмен на добри практики. Участниците се обединиха около извода, че тези семинари са много полезни и актуални в контекста на протичащите демократични промяни в региона. Бяха очертани перспективи за сътрудничество и споделяне на специфични за региона нужди чрез публикуване на решенията на семинара, както и други бъдещи публикации.

По време на семинара се състоя и среща на Мрежата на националните кореспонденти за Франкофонията. Сред обсъжданите теми беше програмирането и дейностите във връзка с 50-годишнината на Франкофонията, която ще бъде отбелязана през 2020 г.

Публикацията може да прочетете на френски език в рубриката Francophonie на сайта ни.

Източник: Регионално бюро на МОФ за Централна и Източна Европа