Голямо събитие в памет на поетите Евтим Евтимов и Романьола Мирославова

Публикувано:
09:33ч / 17.09.2019г
Брой прочитания:
422
Брой коментари:
0

Много почитатели на поезията се събраха на Алеята на книгата в София на 12 септември за връчването на наградите от Шестия национален конкурс за любовна лирика „Горчиво вино“. Идеята за него е вдъхновена от творчеството на обичания автор на стихове за любовта Евтим Евтимов. Конкурсът е анонимен, в него могат да участват както утвърдени, така и непознати автори. Журито беше с председател литературния критик и издател Пламен Тотев и членове – поетесата Петя Хантова и Вангелия Тренева, секретар на народно читалище „Братя Миладинови – 1914” – Петрич.

Parva nagradaПърва награда (диплом и договор за издаване на книга) беше присъдена на Николай Дялков за стихотворението „Вино от дива къпина“. То е вдъхновено от популярното „Дива къпина“ от Маргарита Петкова, което присъстващите на церемонията имаха удоволствието да си припомнят отново в нейно изпълнение, както и да чуят поетичния отговор на събрата й по перо (снимката вляво).

Втора награда получиха Марина Алексиева от София за „Ако надникнеш“ и Мария Илиева от Монтана за „Погребана“, а трета – Димитър Петров от Разград за „Небесна държава“ и Маргарита Мартинова от София за „Лунно вино“.

След награждаването последва рецитал със стихове от книгата „Заедно“, издание на „Персей“, в която са подбрани произведения на Евтим Евтимов и Романьола Мирославова – една от емблематичните творчески двойки в българската литература. Изданието излиза след като и двамата вече не са сред нас, но написаното от тях остава. 

Miroslavov„Двамата бяха заедно в живота, заедно поеха отвъд, заедно ще останат във вечността“ – каза издателят и техен близък приятел Пламен Тотев, който е съставител на книгата. Издателският проект е осъществен заедно с Венко Евтимов, сина на Евтим Евтимов. На събитието той прочете някои от обичаните стихотворения на баща си, както и неговата „лебедова песен“ – „Мястото ми в кръчмата го няма“. Тази творба, която е финална за книгата, е оставена в няколко варианта от Евтим Евтимов, от които съставителят, след разчитането на ръкописите, е избрал този. Симеон Павлов, синът на Романьола Мирославова, прочете стихове на майка си (снимката вдясно).

В четенето се включиха и обичани поети, свързани със спомена за семейната двойка творци.

Маргарита Петкова припомни с едно от закачливите четиристишия на Евтим колко светъл, позитивен и с чувство за хумор човек беше той.

СЛУЧКА

Винарю, нямам никаква вина

за твоята съдба нелепа.

Остана ти без вино и жена,

защото ти изпуща чепа.

BanevДобромир Банев (снимката вляво) прочете своето стихотворение – поклон пред Евтим Евтимов, включено в хитовата книга „Любов до синьо“:

…Най-хубавото, зная, предстои.

Горчива обич – за горчиво вино.

Мълчанието ни

е като в стих,

написан вече от Евтим Евтимов.

VikiВиктория Катранова (снимката вдясно)каза вълнуващи думи за Евтим и Романьола и прочете едно от последните стихотворения на поетесата – тъжното, но красиво „Есен“.

Костадин Филипов, който направи един от запомнящите се дебюти в поезията тази година, прочете популярното и като песен стихотворение на Евтим Евтимов „Жена на балкона“. Разказа и за рубриката си „Разкажи ми песен“, която всеки петък е част от предаването „Преди обед“ по БТВ. В нея ще влязат и шлагери по стихове на Евтим. Костадин Филипов сподели и радостта си, че стихотворение от дебютната му книга „На дъх от лятото“ е превърнато в песен от композитора Димитър Пенев, създателя на „Детски спомен“.

В четенето на стихове от книгата се включиха дългогодишните приятели и колеги по перо на Евтим – Матей Шопкин и Петър Андасаров. В изпълнение на поетесата Марина Матеева Шопкина прозвуча за пръв път пред публика „Когато сме на двадесет години“, посветено от Евтим на баща й. При последната им среща той споменал на Матей, че е написал стихотворение, което му е посветил, но искал още да поработи върху него. То също е останало в няколко авторови редакции, от които съставителят Пламен Тотев е избрал публикувания в тази книга вариант.

KatiaMitko-1Катя Кремзер прочете своя съвсем нова творба, посветена на Евтим (снимката вляво), а Петя Хантова представи въздействащото, болезнено социално стихотворение на Романьола „Към един чужденец“, което е от последните й творби.

Финал на вечерта постави Димитър Христов (снимката вдясно), миналогодишният победител в конкурса „Горчиво вино“, който припомни едно от най-красивите стихотворения на Евтим, посветено на Романьола – „Вечерно видение“.

Жена е тя, от погледи излята –

за нея мъж не мога да намеря.

Такава хубост, слязла на земята,

навярно с Господ някъде вечеря.

„Заедно“, последната съвместна книга на Евтим Евтимов и Романьола Мирославова, включва 128 стихотворения, половината от които са нови, взети от последните им ръкописи. В тях темата за любовта е основна, но прелива в социални и философски теми. Целта на книгата е да напомни какви обичани поети бяха двамата и същевременно да спечели нови читатели за поезията им.

Публиката не се разотиде от литературното четене, дори след като се смрачи – доказателство, че в наши дни хората имат нужда от поезия.

 

Източник: ИК "Персей" и www.evropaworld.eu