Франкофонски семинар за устойчиво развитие се провежда в София

Публикувано:
14:55ч / 26.04.2018г
Брой прочитания:
212
Брой коментари:
0

Регионален семинар на тема „Инструменти и системен анализ на устойчивото развитие и доброволни национални доклади“ на Международната организация на франкофонията (МОФ) се провежда в София от 25 до 27 април т.г. Домакин на първата му сесия беше Министерство на околната среда и водите. Участваха представители на страните членки на МОФ от Македония, Молдова и Румъния, както и експерти от Министерство на околната среда и водите, Министерство на външните работи, Министерство на образованието и науката и Института по публична администрация.

В събитието се включи националният кореспондент за Франкофонията към Министерството на външните работи, Асен Кръстев.

С приветствие към участниците се обърна министърът на околната среда и водите Нено Димов. Той съобщи, че МОСВ обсъжда с Министерство на образованието и науката включване в програмата на училищата и университетите обучение за опазване на околната среда.

На семинара бяха дискутирани инструментите за системен анализ на устойчивото развитие и национални доклади, които ще бъдат представени на Политическия форум на високо ниво по устойчиво развитие – той ще се състои в периода 9-18 юли 2018 г. в Ню Йорк. Семинарът е организиран съвместно с Института на франкофонията за устойчиво развитие със седалище в Квебек. Основни лектори през първия ден бяха доц. д-р Рени Йотова, директор на Регионалното бюро за Централна и Източна Европа на Международната организация на франкофонията, Жан-Пиер Ндутум, директор на Института на франкофонията за устойчиво развитие в Квебек, проф. Давид Трамбле от Квебек.

В доклада си доц. д-р Рени Йотова подчерта, че Франкофонията не бива да бъде свързвана само сфренския език. Тя свързва дейностите си и с решаването на сериозните проблеми на нашето време, какивто са опазването на околната среда и устойчивото развитие.

През втория и третия ден семинарът се провежда в сградата на Регионалния франкофонски център за Централна и Източна Европа в София.

Още снимки от първия ден на събитието може да видите на страницата на фондация „Европа исветът“ във Фейсбук.

Информацията на МОФ за събитието може да прочетете в рубриката Francophonie на сайта ни.

Източник: МОСВ и www.evropaworld.eu