На 25 март Гърция чества 200 г. от националноосвободителната революция

Публикувано:
13:55ч / 24.03.2021г
Брой прочитания:
768
Брой коментари:
0

На 25 март, гръцкото Благовещение, страната ще чества 200 години от обявяването на Гръцката революция през 1821 г. Подготовката започна отдавна, а 2020 и 2021 г. преминават под знака на празничната годишнина с нови издания на исторически трудове, международни конгреси, дискусии, експозиции, посветени на историческите събития и съвременните измерения и поуки от тях, свързани с националното самосъзнание и гръцката идентичност.

На снимката вдясно е представена Гърция като персонифициран женски образ в платното „Благодарна Елада“ (“Grateful Hellas”) от художника Теодорос Вризакис, 1858. г.

В утрешния празничен и тържествен за гърците ден, 25 март, в 8.00 сутринта сопраното с международна известност Анастасия Зани ще изпълни на Акропола националния химн, като събитието е част от по-обхватната програма за честването на 200—годишнината  от началото на Гръцката борба за независимост през 1821 г. Изпълнението ще звучи, докато се издига националният флаг редом с древния паметник на Свещената скала – акт с изключителна символика – и ще бъде в музикален съпровод на бенда на Главния щаб на националната отбрана, съставен от най-добрите музиканти от трите рода войски на въоръжените сили, в присъствието на президентската гвардия.

Гръцките медии съобщиха, че нов елемент в традиционния военен парад ще бъдат евзоните на коне, които ще дефилират на парада за 200-годишнината от революцията. Подготовката за парада, с който ще бъде отбелязано второто столетие на началото на борбата за независимост от Османската империя, вече се разгръща с пълна сила. Независимата новинарска агенция IBNA е осигурила ексклузивни кадри от финалната репетиция, състояла се в понеделник в бившите имения на гръцките крале в Татой, в планината Парнита в северните покрайнини на Атина.

Заради пандемията от коронавирус, първоначалната програма трябваше да бъде изменена и ще участват само някои части от въоръжените сили и силите за сигурност. Независимо от това обаче, се очаква парадът да бъде впечатляващ заради забележителния юбилей.

Евзоните са известни с техните открояващи се дрехи, днес униформи на гръцката почетна стража на парламента, еволюирали от облеклата, носени в районите на Централна континентална Гърция и Централен Пелопонес от поборниците срещу османското владичество. Както гласи народната легенда, която всъщност е основана на реални факти, фустанелата – част от това традиционно облекло – има 400 плисета, по едно за всяка година прекарана от гърците под робство. Използвана в миналото от власи и арванити/арнаути, особено от тоските (южноалбанско регионално название по единия от двата основни албански диалекта), в Гърция тя е била типична и за населенията на Епир, Тесалия, Румели и Пелопонес. Пътешественици и автори, описвайки района на Самарина в Северозападна Гърция. свидетелстват, че тя все още е „на мода“ там през 1914.[До края на XIX век е носена постоянно в Гърция, а след това постепенно е заменена от облеклото „алафранга“, онова, което днес наричаме „панталон“. В наши дни фустанелата се е съхранила като част от военната униформа на президентската гвардия и се използва на национални празници, годишнини и по други представителни поводи.

Както обикновено, парадът ще се състои на 25 март – Благовещение, пред гръцкия парламент на площад „Синтагма“ в Атина и ще премине пред паметника на незнайния войн. Поради изключително влошената ситуация на фронта с пандемията, както руският президент Владимир Путин, така и президентът на Франция Еманюел Макрон, са отменили планираното си посещаване на Атина и няма да могат да присъстват на тържествата. Честванията на 200-годишнината обаче ще почетат президентът на Кипър Никос Анастасиадис, наследникът на британския трон принц Чарлз и съпругата му Камила, херцогиня на Корнуол, министър-председателят на Русия Михаил Мишустин и министърът на отбраната на Франция Флоранс Парли. По здравно-медицински съображения няма да бъде допуснато физическото присъствие на публика, която да наблюдава военния парад, но събитието ще бъде излъчвано „на живо“ от Гръцката държавна телевизия ЕРТ.

Здравка Михайлова, Атина

Още по темата на сайта ни:

Гоблен „Атинската школа“ на Рафаело – почит на Франция към Гърция

Източник: www.evropaworld.eu