Френската Седмица на вкуса в България

Публикувано:
09:32ч / 19.10.2015г
Брой прочитания:
237
Брой коментари:
0

Френският институт в България, отделът по сътрудничеството и културната дейност  при Посолството на Франция представи в София и във Варна от 12 до 16 октомври екип от преподаватели по готварство и хотелиерство, както и заместник директора на хотелиерската гимназия Жес дьо Форес д’Авен сюр Елп ( северна Франция). Те ръководиха Седмицата на вкуса в България.

Във Франция, седмицата на вкуса се организира под егидата на френското министерство на образованието и обединява местни, регионални и национални инициативи под знака на обучението по вкуса, на кулинарното наследство и хранителните професии. От детската градина до гимназията, хиляди обучаващи се участват в тази проява.

Седмицата на вкуса във Франция е педагогическа дейност, пуснала корени от 25 години във френската образователна система. Тя има за цел да образова потребителите, особено децата, които се запознават с разнообразието и удоволствието от вкусовете, ароматите и получават информация за продуктите, техния произход, производството и особеностите им. По този начин се насърчава информираността за адекватното поведение при подбора и консумацията на храна, като част от балансиран и устойчив начин на живот.

В програмата на френските специалисти бяха включени множество ателиета, по време на които в четири софийски училища бяха изнесени уроци за продуктите /плодове, зеленчуци, шоколад и т.н/.Това са 17-то СОУ „Дамян Груев“, 18-то СОУ „Уилям Гладстон“, 20-то СОУ „Тодор Минков“ и Френското училище „Виктор Юго“.

Във Варна екипът от френски специалисти ръководи ателиета в професионалната гимназия по туризъм, френското международно училище, както и пред студенти по туризъм и ресторантьорство.

Общите теми на тази седмица на вкуса, със сигурност, актуални и в България  бяха: вкус, образование, балансиран начин на живот, защита на потребителите и защита на местните производители.

Партньор в организирането на тази проява е международната верига магазини METRO в България.

Още по темата в сайта ни:

Френски дни в София

Източник: Френски институт в България