Актуални данни за икономиката ни

Публикувано:
11:40ч / 18.06.2015г
Брой прочитания:
186
Брой коментари:
0

Дни преди 120-годишния юбилей на търговско-промишлените палати в България, който ще бъде отбелязан на 24 юни, в Българската търговско-промишлена палата (БТПП) беше представено годишното издание „Bulgaria in figure, 2015“ (България в цифри). Традиционно то включва най-важните икономически индикатори на България. Съдържа и систематизирана информация за периода 2010 – 2014 г., което позволява бързо и лесно да се правят сравнения и изводи. В настоящото 6-то издание за първи път са посочени и конкурентните позиции на България в най-важните международни класации.

„Bulgaria in figure, 2015“ се разпространява до 70-те дипломатически представителства, акредитирани в България със седалище в София, и до 60-те служби по търговско-икономически въпроси на България в чужбина, а също до членовете на Асоциацията на европейските палати „ЕВРОПАЛАТИ“, както и до членовете на Асоциацията на световните търговски центрове.

При представянето на брошурата председателят на БТПП Цветан Симеонов съобщи актуални данни за икономиката от последните месеци на 2015 г.:

Усвоени са 82% от средствата по 7-те оперативни програми към края на май 2015 г., при 62% година по-рано;

България запази рейтинга си в международен аспект:
–Moody’s потвърди кредитния рейтинг на България от Baa2 със стабилна перспектива (5.06.2015 година);
–Standard&Poor’s потвърди кредитния рейтинг на България на ниво ВВ+ със стабилна перспектива (12.06.2015 година);

Прогнозите на БТПП за 2015 г., представени през 2014 г., бяха че се очаква леко подобрение на бизнес климата през 2015 г. спрямо 2014 г., което предполага възстановяване на икономиката, макар и бавно. Резултатите, отчетени от официалната статистика през 2015 г., са за ръст на брутния вътрешен продукт с 2% през I-во тримесечие на 2015 спрямо I-во тримесечие на 2014 година. България е на 11-то място по ръст на БВП сред страните от ЕС.

През миналата година БТПП прогнозира, че износът през 2015 г. ще се увеличава, но с бавни темпове. Резултатите, отчетени от официалната статистика през 2015 г., са за ръст от 12.8% при износа на стоки от България в периода януари-април 2015 г. спрямо януари-април 2014 година, т.е. ръстът е по-висок от очаквания.

Председателят на Българската търговско-промишлена палата Цветан Симеонов не подмина и някои проблемни области: все още електронното правителство у нас не е реален факт и ще продължим да падаме в класациите по този показател. Отбелязва се известно влошаване в индекса на логистичните услуги, има оплаквания от наши съседни страни за задръстванията по грниците. По отношение на индекса за бързина на Интернета България от 23-то място сега е на 25-то. „Очевидно другите държави също работят в тази посока и ние не трябва да лежим на лаврите си“ – коментира Цветан Симеонов.

Накрая председателят на БТПП говори и за предстоящото честване на 120-тата годишнина на търговско-промишлените палати в България, като се спря на идеята по този повод да бъде възстановена къщата в Карлово на Иван Грозев, първия председател на Софийската търговско-индустриална камара, останал на този пост 20 г.. Той е бил сподвижник на Васил Левски и кмет на София след освобождението. БТПП предвижда да направи малък музей в карловската му къща, за което вече се приемат и дарения.

Кратко представяне на актуални икономически данни към юни 2015   – http://www.bcci.bg/resources/files/Buglaria_in_figures.pdf

Още за БТПП в сайта ни:

Представяне на икономиката на Ирландия

 

Източник: БТПП и www.evropaworld.eu