Индоевропейските езици произлизат от степите на Украйна и Русия

Публикувано:
06:37ч / 17.03.2015г
Брой прочитания:
165
Брой коментари:
0

От протоиндоевропейския език са се зародили над 400 езици и диалекти, включително и българският език. Той се появява за пръв път в исторически източници отпреди 3700 години. Учените отдавна спорят откъде произлиза протоиндоевропейският език и как се е разпространил. Някои твърдят, че това е станало преди около 9000 години в Анадола и после се е разпръснал заедно със земеделците. Други смятат, че той се е развил преди около 6500-5500 години в тревистите степи на Украйна и Русия, северно от Черно и Каспийско море.

Два нови анализа – единият лингвистичен, другият – генетичен, дават доказателства в подкрепа на „степната хипотеза“. Според нея езикът се е разпространявал на запад заедно с иновациите, свързани с пасищното животновъдство, опитомяването на коня, превозните средства с колела и преденето на вълна. Използвайки статистическо моделиране, екип лингвисти от калифорнийския университет в Бъркли е изчислил колко бързо 207 групи думи от над 150 индоевропейски езици (живи и мъртви) са се променяли с времето. На базата на скоростта на промяна между древни или средновековни езици и техните съвременни „потомци“ учените установили, че езиците, които първи са използвали тези думи, са започнали да се отделят преди 6500 години. Това, заедно с повторен анализ на семейното дърво на индоевропейските езици, е съпоставимо с идеята, че първоначалният език се е зародил в обширните степи, простиращи се от Молдова до западен Казахстан. Тези резултати ще бъдат публикувани в списание Language.

Друг екип, ръководен от Дейвид Райх от Харвард, е генерирал геномни данни от 69 европейци, които са живели между 8000 и 3000 години преди нас. Те са проучили и публикувани преди резултати, основани на намерените останки на други 25 древни европейци, включително и Йоци – мумията на 5300 години, открита в алпийски ледник. На базата на тези анализи се оказва, че скотовъдците от степта Ямная в Русия, които са живели преди 5-6000 години, са били потомци на източноевропейски ловци и събирачи на плодове и зеленчуци, както и на хора с близкоизточен произход. По-късно, около 4500 години преди нашето време, се появяват създателите на шнуровата керамика, които са живели в Германия и други части на Северна Европа. Екипът е проследил три четвърти от техните прадеди до Ямная, което показва, че трябва да е станала масова миграция към Централна Европа от източната й периферия. Всъщност, както обяснява сп. Science, повечето съвременни европейци могат да проследят произхода си, както до хората на шнуровата керамика, така и до ранните жители на Ямная. А мигрантите от Изтока са донесли с тях технологии като колелото, а също и езика, който вероятно се е зародил в степите на Ямная, изтъква сп. Nature.

Източник: Science, Nature