Пиесите на Георги Марков възкръснаха в нов сборник

Публикувано:
10:38ч / 07.03.2018г
Брой прочитания:
175
Брой коментари:
0

Нов сборник, съдържащ всичките 11 пиеси на трагично загиналия писател и публицист Георги Марков, бе представен на 6 март в Нов Театър НДК. Талантливият творец, който така обичаше живота, щеше да навърши тези дни 89 г. Публиката, изпълнила малката зала в НДК, можа да чуе откъс от последната пиеса на Георги Марков „Архангел Михаил“, четен от Стоян Алексиев и Димитър Николов.

За творческите си срещи с драматурга, чиито произведения са били забранявани през 60-те и 70-те години на ХХ в., разказаха режисьорите Николай Поляков и Никола Петков. Поляков приведе примери, които показват колко злободневно продължава да е творчеството на Георги Марков, и колко проникновени са неговите пиеси. Петков пък разкри неизвестни моменти от цензурирането по идеологически съображения на пиесата „Атентат на затворената улица“, поставена в Пловдив през 1969 г. Режисьорът се принудил да моли автора да добави една сцена и да промени финала, за да може произведението му да види бял свят. Ядосаният драматург наредил на Петков да се връща в Пловдив, но докато стъписаният режисьор слизал по стълбите на високия блок, в който живеел писателят, Марков го догонил, прегърнал го и му се извинил.

След това Джери набързо натракал една страница на пишещата си машина и я връчил на режисьора. След няколко месеца Петков му се обадил по телефона, за да се похвали, че сценографът и двама актьори били наградени за работата си по спектакъла. Марков ядно му отвърнал: „Кажи на тези, които са ги наградили, че не разбират нищо от театър!“. В оригиналния финал, който е запазен в сборника, публикуван от издателство „Сиела“ , двамата млади членове на бойна група загиват, след като застрелват Генерала.

Снимки от представянето на книгата може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu