Идеи за пътувания наблизо и далече

Публикувано:
15:26ч / 15.02.2016г
Брой прочитания:
609
Брой коментари:
0

Туристическата борса Ваканция & СПА експо 2016 в софийския Интер Експо център продължи само 3 дни, от 11 до 13 февруари, но който успя да я посети, със сигурност се е вдъхновил да попътува из България и по света. Въпреки критиките от общ характер, че нашенци не умеят да рекламират добре туристическите си дестинации, много от щандовете на български общини ни направиха приятно впечатление и останахме по-задълго край тях.

За Враца тази година минава под знака на 140-тата годишнина от подвига на Ботев и неговата чета. Със сигурност много родолюбци ще посетят града по този повод и ще се порадват на врачанското гостоприемство. На щанда щедро предлагаха от вкусни по-вкусни български специалитети: лютика, качамак, пухкава домашна пита, пивко ароматно бяло вино. Всички жени от екипа бяха в красиви български носии. С такива носии радваха окото и млади хора край други щандове, извиваха хора, свиреха на народни инструменти.

Архитектурният и етнографски компекс „Етъра“ се представяше с украшения от гайтани, шити на място. На същия щанд видяхме и изпълнението на талантливите млади актьори от Държавния куклен театър – Стара Загора, които разиграваха весели сценки с импровизирани кукли: сръчно превръщаха домашни покривки в моми и ергени, метли – в кокошки, петли и пилета, кратунки – в глави на чичковци. Постановката е плод на невероятна фантазия на проф. Боньо Лунгов.

Бръшлянени рисунки

Мистър Ку-Ку
Мистър Ку-Ку

На националната традиция беше заложила и община Трявна с подбрани произведения, предимно от дърво, на ученици от Национална гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа“. Днешните възпитаници на Тревненската школа ни заинтригуваха и с оригиналната си идея да правят рисунки върху листенца от бръшлян. Може да ги видите на снимката вляво. Не знам досега някой да се е сетил колко подходящ материал са листата на това вечнозелено растение, за да се превърнат в миниатюрни платна за четките на търпеливи художници, почитатели на малките детайли.

Хасковски минерални бани се стараеха да заинтересуват посетителите с припомняне на старата история на нашите земи: възстановка на древния тракийски ритуал „Виното на Сабазий – Загрей“. Към съвременната българска история пък ни върна щандът на туристическия портал www.see.bg, където се мъдреше не кой да е, а легендарният Мистър Ку-Ку. Това не ни учуди, защото управител на този туристически сайт е един от легендарните Кукувци, журналистът Георги Крумов.

Колкото до задграничните дестинации – и те бяха много на това туристическо изложение: из Европа и на други континенти. Имаше и чуждестранни участници, които привличаха вниманието не само с туристически брошури: видяхме екзотични индонезийски танци, край щанда на Мароко пък дамите можеха да се сдобият с рисунки с къна върху ръцете си.

Лично аз с голяма радост научих, че за пътувания до Танзания не е нужно туристите да се ваксинират, така че пътят към тази африканска страна е открит за всички, които се страхуват от ваксини.

Повече снимки от туристическата борса може да видите тук.

Автор: Гергина Дворецка

Източник: www.evropaworld.eu