Илияна Йотова: „Слаб е напредакът в равенството между жените и мъжете“

Публикувано:
07:13ч / 12.06.2015г
Брой прочитания:
180
Брой коментари:
0

Европейският парламент разгледа доклада за европейска стратегия за равенство на половете и права на жените в пленарната зала в Страсбург. Дебатът продължи над два часа и предизвика противоречиви реакции в залата. Дискусията предполагаше дебат за огромната разлика в заплащането между мъжете и  жените, достъпа на жените до пазара на труда и тяхната заетост, но прерасна в спор за правото на аборт и ин витро зачеването.  Групата на ЕНП се съюзи с консерваторите и крайно десните и категорично се обяви против правото на безопасен и законен аборт и за усложняване на достъпа до ин витро процедурата.

Докладът призовава за правни и други мерки, за съчетаването на личния и частния живот. Това е особено важно за осигуряването на грижи за децата и възрастните хора – задача, която често се пада на жените и ги ограничава в достъпа им до пазара на труда. Социалистите настояха за повече намеса на държавата, за да се откриват повече детски градини и да се осигурява грижа за възрастните хора. Това, според г-жа Йотова и нейните колеги от групата на социалистите и демократите, ще облекчи значително жените и ще отвори нови възможности пред тях.

Илияна Йотова призова директивата за майчинството, която залага общи минимални стандарти на защита за бременните жени най-после да бъде отблокирана. Директивата бе приета от Европейския парламент преди няколко години, но оттогава е блокирана от държавите членки в Съвета на ЕС. „Много слаб е напредъкът в равенството между жените и мъжете, добрите стратегии и предложения са декларативни, носим ги като красива брошка, но не ги изпълняваме. Никой не можем да убедим в нашата загриженост, докато директивата за майчинството продължава да пътува между институциите, никой не можем да убедим, докато една от всеки три жени е била обект на насилие, а ние продължаваме да умуваме коя точно година да посветим на борбата с насилието. Никой не можем да убедим, докато жените получават много по-ниски заплати, много по-ниски пенсии, много по-малко от тях са на работа.“, каза Илияна Йотова пред останалите евродепутати и еврокомисаря по правосъдие, права на потребителите и равнопоставеността на половете Вера Юрова.

Г-жа Йотова подчерта, че нито една стратегия няма да има резултат, ако си затваряме очите пред все по-големия брой жени, които работят „на черно“. Българският евродепутат призова да не се забравя, че бежанската вълна към Европа предоставя нови възможности пред недобросъвестни работодатели, които експлоатират труда на жени бежанки. „Зачестиха и сигналите за вторичен трафик на жени и момичета мигранти, вече дошли на европейска територия, т.е. тези момичета се трафикират между държавите членки.“, допълни още Илияна Йотова.“ Тя добави още, че затова е важно докладът, написан от немската социалдемократка Мария Нойхен да бъде приет – „Това ще бъде добро начало за смели решения“, каза българският евродепутат в заключение.

 

Източник: Европейски информационен център на Илияна Йотова