Истории със силата на прегръдка

Публикувано:
14:12ч / 22.12.2020г
Брой прочитания:
418
Брой коментари:
0

С посланията и духа на Коледа идва една българска книга, която стопля читателя, вдъхновява го и го прави по-добър. „Истории със силата на прегръдка” от Красимир Проданов (издание на „КВЦ“). Това е книга за всички, които обичат малките неща да ги водят към смисъла на живота. Историите са наистина необикновени. Най-малкото защото всъщност могат да бъдат изживени от всеки един от нас. Препоръчват се на всеки, който се чувства сам в момента или пък просто има нужда от прегръдка. Карат те да се замислиш за едно или друго – често доста сериозно, но в същото време са написани с голяма вяра, че всичко е наред. Оптимистични по характер, те са пълни с онази енергия, която ни прави откриватели, пътешественици, философи, но най-вече добри приятели. Затова и ще са си изпълнили предназначението, ако се случи именно това – да се сприятелят с теб!

Красимир Проданов е журналист, редактор и преводач от чешки език. Работата го е отвеждала зад микрофона като водещ на популярни радиопредавания или пък зад монитора като главен редактор на различни издания. Една от страстите му е да събира слънчеви мигове – с каквито е пълна и тази книга. Това са мигновения, внезапно появили се мисли, странни срещи… все неща, които са се превърнали във вдъхновяващи преживявания.

„Истории със силата на прегръдка” убедително представя умението на Красимир Проданов да разказва сладкодумно и мъдро – в кратки белетристични етюди, успяващи да докоснат сърцето на читателя. Случките в тях отвеждат на различни места и ни срещат с пъстър кръг от хора или природни явления. Историите се развиват динамично, а авторът разчита да изненада читателя. Основната идея на книгата е да насочи вниманието ни към преживяваното от нас и опита, който ни носи. Със силата на добре построени кратки белетристични текстове авторът ни провокира да обърнем фокуса от прочетеното към самите себе си. Акцентите в книгата са подчинени на идеята да виждаме максимума от възможности, които ни предлага всяка житейска ситуация.

Разделена на пет части, „Истории със силата на прегръдка” ни прекарва през срещи с близки, непознати, но също и с творенията на природата. Увлекателни и лесни за четене, въпреки че са самостоятелни, историите оставят впечатление за нещо свързано и цялостно, което може да послужи като ключ сами да надникнем в себе си и собственото си емоционално състояние.

Безспорно е, че едно от големите предимства на „Истории със силата на прегръдката” е финият език, на който е написана. От всеки неин ред си личи уважението и заедно с това вдъхновението, което авторът изпитва от българския език. Рафинирана като стил и богата като изказ, книгата се превръща в празник за всички радетели на нашата реч.

„Истории със силата на прегръдка” ще те накара да се насладиш на късчета оригинална кратка проза, която доставя удоволствие от четенето, кара те да мислиш и просто те прави по-добър.

Още за автора на сайта ни:

Красимир Проданов – дарителят на слънчева храна

Източник: Издателство "КВЦ"