Италиански фестивал в България 2019 г.

Публикувано:
08:43ч / 09.05.2019г
Брой прочитания:
355
Брой коментари:
0

Н.Пр. г-н Стефано Балди, посланик на Италия у нас, даде на 7 май пресконференция в резиденцията си в София, във връзка с предстоящия Италиански фестивал в България. Неговото 16-то издание ше се проведе през май и юни и ще премине под знака на 140-годишнината от установяването на дипломатически отношения между двете ни страни, както и 800-годишнината от смъртта на Леонардо да Винчи. В програмата на фестивала са включени събития в сферите на културата, изкуството, туризма, гастрономията, икономиката и иновациите, науката.

В началото на пресконференцията Н.Пр. г-н Стефано Балди сподели радостта си, че страницата на италианското посолство във Фейсбук през тези дни е надминала 10 000 харесвания, което говори за популярността й в социалните мрежи. Той подчерта, че освен в София, тази година фестивалът ще се проведе в още 6 града на страната и обърна внимание на изложбата „Леонардо. Благородният гений“, която е подготвена съвместно от посолството и Италианския културен институт. В момента тя се намира в НБУ, но ще бъде официално открита в рамките на Италианския фестивал на 25 юни в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“. Друга изложба, за която съобщи посланикът на Италия, е „Цветни картини от Древен Рим. Mозайки от Капитолийските музеи“, която се открива на 15 май в Националния археологически музей.

Тази изложба беше представена по-подробно г-жа Луиджина Педди, директор на Италианския културен институт в София. На нея ще бъдат показани оригинални мозайки от колекцията на Капитолийските музеи в Рим, създадени между 1-ви век пр. Хр. и 4-ти век сл. Хр. Друго събитие, подготвено от Института е изложбата, откриваща се в Русе на 6 юни, „Матера – нюанси“ с подбрани фотографии от град Матера – Европейска столица на културата 2019 заедно с Пловдив. Г-жа Педди се спря и на театралните представления, прожекциите на късометражни филми, Международния симпозиум, посветен на Николо Паганини на Международния музикален фестивал „Варненско лято”, участието на Рикардо Импавидо, победител в конкурса на FameLab Italia 2018, в Софийския фестивал на науката, четенето на откъси от романа “Второ лято” на Кристина Касар Скалиа в Нощта на литературата на 15 май и др.

Г-жа Алесандра Капобианко, директор на ИЧЕ – София, говори за участието на италиански фирми в WEBIT .FESTIVAL Europe 2019. Друго събитие, организирано от ИЧЕ е Денят на технологиите в сферата на образната диагностика и дигитализацията. Научен семинар и фирмено представяне с двустранни срещи в УМБАЛ „Александровска болница”, София,

Г-н Марко Монтеки, председател на Италианската търговска камара в България, обясни, че Камарата продължава да търси ресторанти, на които да даде сертификат „Италианско гостоприемство”. На това е посветено и събитието „Еногастрономия & борба срещу italian sounding – #gustaitalia – открий италианското гостоприемство в София, в ресторанти, получили този сертификат. Другото важно събитие, което Камарата организира, е четвъртото издание на Фестивала на италианското кино в България, който съчетава филми, туризъм и еногастрономия. Той включва прожекции в кино „Люмиер Лидл“, срещи, семинари, промоционални събития, посветени на област Пулия”. Голямото събитие на филмовия фестивал e, че негова специална гостенка ще бъде актрисата Орнела Мути. Очаква се да дойде и друга италианска кинозвезда – актьорът Джанкарло Джанини.

Конференцията „Тенденции на ИМОТНИЯ ПАЗАР и опита на Европа“ на 8 май в Пловдив беше представено от г-жа Мила Ненова, директор на Конфиндустрия България.

В Деня на Европа, 9 май, е предвидена Инстаграм разходка – Организирана обиколка за запознаване с чуждестранните културни институти в София и дегустиране на типични гастрономически продукти. В нея може да се участва с предварително записване. Адресът е: София, Италиански културен институт, ул. Париж 2Б, 16.00 ч.

59599439_615432312284690_6275913325104594944_n-1Инициативите в рамките на Италианския фестивал са плод на успешното сътрудничество между всички компоненти на „Системата Италия” в България: Посолството, Агенция ИЧЕ, Италианския културен институт, Италианска търговска камара в България и Конфиндустрия България. На снимката вляво: г-н Марко Монтеки, г-жа Луиджина Педди, Н.Пр. г-н Стефано Балди, г-жа Алесандра Капобианко, г-жа Мила Ненова, г-жа Роза Козмано.

Цялата програма може да намерите на сайта на посолството на Италия в София.

 

Още снимки от пресконференцията може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

 

Източник: www.evropaworld.eu