Изложба на сенегалския художник Момар Сек, посветена на 30-годишнината от членството на България във Франкофонията

Публикувано:
14:53ч / 13.10.2023г
Брой прочитания:
228
Брой коментари:
0

На 18 октомври т.г. от 18 часа ще бъде открита изложбата „Нашият свят“ на сенегалския художник Момар Сек в галерия „Мисията“ на Държавния културен институт към министъра на външните работи.

Изложбата е част от програмата за отбелязване на 30 години от пълноправното членство на Република България в Международната организация на Франкофонията (МОФ).

На откриването ще присъстват самият творец, проф. д-р Рени Йотова, делегиран представител на МОФ за преподаването на френски език в света, посланикът на Конфедерация Швейцария Н. Пр. Раймунд Фурер, представители на дипломатическия корпус, на франкофонските структури у нас и други гости.

Момар Сек е визуален артист от Сенегал и Швейцария, гражданин на света, носител на наградата на ЮНЕСКО за култура. Той живее в Женева и e представял свои изложби в Европа и Сенегал. Участвал е в Биеналето на съвременно африканско изкуство Dak’Art в столицата на Сенегал – Дакар, доктор е по пластични изкуства от Университета в Страсбург. Преподава в Женева и Дакар.

            Артистът изследва няколко направления, свързани с използването на рециклирани материали в изкуството и тяхното отражение върху самото изкуство.

           

Момар Сек  илюстрира с произведенията си стихосбирката на проф. Рени Йотова, написана на френски език, La perpétuation du Bien („Увековечаването на доброто“), която е  уникален творчески мост между българската и сенегалската култура и пример за културна дипломация в действие с изразните средства  на литературата и визуалното изкуство.

             След успешното провеждане на първите Дни на българската култура в Дакар през декември 2022 г. Държавният културен институт посреща самостоятелната изложба на проф. Момар Сек „Нашият свят“ в галерия „Мисията“ до 10 ноември 2023 г.

На следващият ден, 19 октомври, в зала 243 на Софийския университет от 16 до 18 ч. Момар Сек ще изнесе лекция за създаването на изкуство с рециклирани материали в Африка.

Източник: Държавен културен институт към министъра на външните работи