Изложба представя приноса на евреите за България

Публикувано:
06:46ч / 09.05.2023г
Брой прочитания:
117
Брой коментари:
0

Фотоизложба „Приносът. Евреите за България“ бе открита на 4 май т. г. на столичния „Мост на влюбените“. Тя е организирана от организацията на евреите в България „Шалом“ съвместно с издателство “Ентусиаст” и с подкрепата на Столична община по повод 80-та годишнина от спасяваното на евреите в България и почитането на паметта на 11 343 жертви от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и град Пирот. Автор на текстовете и иконографията в изложбата е писателката и общественичката Леа Коен, а куратор е Виктория Бисерова от издателство „Ентусиаст“.

Леа Коен разговаря с посетител на изложбата

В експозицията са използвани фотоматериали от частни колекции, архивите на „Шалом“, вестник „Еврейски вести“ и списание „Естрея“, държавна агенция „Архиви“, БТА и архива на театър „Българска армия“. На 60 табла се разказва за известни и не толкова известни български евреи от областта на културата, политиката, образованието, науката и други области на живота. Специално внимание е отделено на евреи опълченци като Яко Мошев, участник в Шипченската епопея, както и на прочути български офицери от еврейски произход, проливали кръвта си по бойните полета за свободата и независимостта на България.

В откриването на изложбата взеха участие проф. д-р Александър Оскар, председател на ОЕБ „Шалом“, председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев и заместник-кметът на София Мирослав Боршош.

Проф. д-р Александър Оскар (вляво) и председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев

Експозицията може да бъде разгледана на „Моста на влюбените“ до 15 май. Леа Коен възнамерява да издаде подробен албум на същата тема с повече снимки и текст.

Владимир Дворецки

Повече снимки от изложбата може да видите тук.