Връчване на наградите от конкурса по креативно писане на френски език „Маратон по писане“

Публикувано:
08:35ч / 09.05.2023г
Брой прочитания:
161
Брой коментари:
0

На 3 май 2023 г. в зала „Славейков“ на Френския институт се проведе церемония по награждаването на лауреатите от конкурса по креативно писане на френски език с десетте думи на франкофонията за 2023 г. Конкурсът се организира ежегодно от Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България в рамките на месеца на Франкофонията. Тазгодишното издание на Маратона по писане бе обвързано с 30-годишнината от присъединяването на България към Международната организация на Франкофонията. Общо сто ученици от цялата страна писаха по темата : „Времето е лукс, с който не разполагаме“.

За поредна година състезанието беше повече от оспорвано, а най-добрите творби бяха отличени с първа, втора и трета награда съответно в категория „Поезия“ или „Проза“, бяха присъдени и поощрителни награди, и награди за оригиналност. Поздравления за Елица Плоскова, Инес Божилова, Анастасия Трейман, Виктория Танева, Неяна Гию-Маринова, Ана-Мария Димова, Ивайло Стоянов и Наталия Добрева от 9 ФЕГ „Алфонс дьо Ламартин“, София, за Милица Александрова, Лора Димитрова,Кристина Николаева, Жоржета Искрева от ЕГ „Пейо Яворов“, Силистра, за Ева Алексиева от ЕГ „Йордан Радичков“, Видин, за Цветелина Карамфилова и Траяна Трифонова, ІV ЕГ „Фредерик Жолио-Кюри“, Варна, за Ева Конова, Зорница Вълчева, Лилия Станиславова, Мартин Генов Петя Пенкова от ЕГ „Димитър Димов“, Плевен.  

Отляво надясно: г-жа Вяра Любенова, Н. Пр. г-жа Закиа Ел Мидауи, г-жа Клодия Калво

Участниците бяха приветствани от г-жа Клодия Калво, аташе по образователното сътрудничество към Френския институт в България, от г-жа Вяра Любенова, председател на Асоциацията на преподавателите по и на френски език в България, от Нейно Превъзходителство Закия ел Мидауи, извънреден и пълномощен посланик на Кралство Мароко в България и председател на Групата на посланиците франкофони, и от г-жа Зорница Китинска, представител на Центъра на Международната организация на франкофонията за Централна и Източна Европа (CREFECO).

Г-жа Афродита Сариева

Водещ на събитието беше г-жа Афродита Сариева, заместник председател на АПФБ. Сред гостите бяха представители на Френския институт, преподаватели по и на френски език от Варна, Видин, Плевен, София и Силистра, членове на АПФБ, родители и съученици на победителите.  

За прекрасната обстановка допринесе и почерпката с марокански специалитети, любезно предоставени от Н. Пр. Закия ел Мидауи. Напитките бяха осигурени от Френския институт в България.

Благодарности на Управителния съвет на АПФБ за прекрасната организация.

Честито на победителите и поздравления за техните преподаватели!

Текст и снимки: АПФБ

Публикацията може да прочетете на френски език в рубриката Francophonie на сайта ни.

Творбите на победителите в конкурса и самото класиране можете да прочетете на френски език на сайта на АПФБ.