Изложба разказва за спасяването на еврейското момиче Сузи в нацистка Германия

Публикувано:
17:40ч / 15.02.2024г
Брой прочитания:
181
Брой коментари:
0

На 12 февруари в изложбена зала “Триъгълна кула на Сердика” на бул. „Княгиня Мария Луиза“ 16 бе открита изложбата за деца и младежи Сузи, внучката от къща №4 и времето на скритите еврейски звезди“В нея се разказва истинската история на едно еврейско момиче от Берлин-Вилмерсдорф, което заедно с родителите си Щефи и Лудвиг Колм се укрива през октомври 1942 г., за да избегне преследването от националсоциалистическия режим. Семейството оцелява, благодарение на помощта на цяла мрежа от хора, вярващи, че доброто си заслужава риска. Една страшна приказка с щастлив край!

Говори Ина Кънчева, вдясно са Максим Денчев, Яна Генова, Снежана Йовева-Димитрова

В откриването участваха живеещата в Берлин оперна певица Ина Кънчева, председател на фондация „Културни перспективи“, която е организатор на изложбата, заместник-кметът на София по културата и образованието Яна Генова, директорът на Държавния културен институт към министъра на външните работи Снежана Йовева-Димитрова и Максим Денчев, изпълнителен директор на Организацията на евреите в България „Шалом“. Те изтъкнаха, че изложбата е важна и актуална, тъй като показва значимостта на борбата с антисемитизма и всякакви форми на нетолерантност. Освен това, тя е насочена специално към децата.

Откриване на изложбата. Говори Яна Генова, вляво е Максим Денчев, а вдясно Снежана Йовева-Димитрова

Яна Генова отбеляза, че често избягваме да говорим на малките за неща, които мислим, че ще ги травмират, но те би трябвало да знаят от ранна възраст какво се е случвало в миналото, на какви изпитания са били подлагани техни връстници.

Максим Денчев изрази тревогата си, че все повече събитията, които са представени в тази изложба, се възприемат като част от историята, а не като заплаха в настоящето, каквато те реално са. Той обърна внимание, че прекалено много се говори за цифри и статистика, а не за отделните човешки съдби, а тази изложба прави точно това. Сузи запазва живота си, но милион деца като нея го губят, и днешните деца трябва да научат урока как тази история да не се повтаря.

Мултимедийната експозиция разказва на достъпен за децата език със средствата на графичния роман за икономическата криза в Германия, на чиято основа става възходът на хитлеризма, за антиеврейското законозателство и преследванията на евреи, но също така и за подвига на хиляди немци, рискували живота си, за да спасят своите еврейски съседи като Сузи и нейното семейство. В изложбена зала “Триъгълна кула на Сердика” можеше да бъде закупена и преведената на български книга на германската писателка Биргита Бер, „Сузи, внучката от къща №4 и времето на скритите еврейски звезди“, върху чиято основа е изградена изложбата. На разположение на посетителите са и други печатни материали по темата. Експозицията може да бъде разгледана до 19 март т.г.

Паралелно с изложбата за Сузи, в Изложбена зала “Триъгълна кула на Сердика” гостува и мултимедийната част от още една експозиция, свързана с темата за противодействие на антисемитизма – „Еврейската улица – реконструкция“ (концепция и архивни изследвания на Иванка Гезенко), която беше представена в Регионален исторически музей – София през 2023 г.Те са част от друга изложба – „Еврейската улица – реконструкция“, представена в Регионален исторически музей – София през 2023 г. 

Текст и снимки: Гергина и Владимир Дворецки

Подробен фоторепортат от откриването на изложбата може да видите тук.

Още за Ина Кънчева на сайта ни

Още по темата на сайта ни:

Изложба с архивни документи за съдбата на българските евреи 1940–1944 г.

Източник: www.evropaworld.eu