Изложба за 135-годишнината на Софийския университет в галерия Виваком

Публикувано:
14:54ч / 17.11.2023г
Брой прочитания:
173
Брой коментари:
0

На снимката: момент от откриването на изложбата – говори проф. Аксиния Джурова, вляво е ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков

На 16 ноември 2023 г. в Салонната зала на галерия Виваком Арт Хол Оборище 5 беше открита изложба по повод 135-годишнината от създаването на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Присъстваше ректорът на СУ проф. Анастас Герджиков. Колекцията, която съдържа произведения на едни от най-значимите български художници, както и изключително ценни стари ръкописи, бе представена от проф. Аксиния Джурова. Посетителите на Галерията ще имат възможността да са сред първите, видели оригиналните платна на стари български майстори, графика, икони и архиви, които са малко познати на широката публика.

Подборката от съвременни творби, която е показана в галерия „Виваком Арт Хол Оборище 5“, представлява малка част от богатата колекция на Софийския университет, но въпреки това тя предлага на публиката широк диапазон от стилово разнообразие в българското изкуство от целия ХХ век. В нея е отразен динамичният художествен живот в България най-вече през последните три десетилетия на ХХ век, а чрез портрети на майсторите от резовско-зографския род и тези на Антон Митов и Никола Ганушев се разкрива съжителството на традиция и съвременност в нашето изкуство.

Изложбата представя:

Живопис – Антон Митов, Златю Бояджиев, Светлин Русев, Йордан Кацамунски, Енчо Пиронков, Георги Божилов – Слона, Свилен Блажев, Станислав Памукчиев, Вихрони Попнеделев, Андрей Даниел, Греди Асса, Недко Солаков и др.

Графика и рисунки – Васил Захариев, Найден Петков, Любен Диманов, Николай Майсторов, Иван Нинов и др.

По-голямата част от произведенията на изкуството в колекцията на Софийския университет постъпват като дарение през 1988 г., когато се отбелязва 100 годишният юбилей на институцията. Необходимостта да се съхранява, поддържа и експонира тази колекция, наброяваща няколкостотин картини, пластики и творби на приложното изкуство налага създаването през 1998 г. на фонд „Изкуство“, а година по-късно и на университетската галерия „Алма Матер“. 

Софийският университет е водещата образователна и научна институция в България, но и едно от най-важните културни средища в столичния град. В него изкуството не е само предмет на научно знание и изследване в рамките на различни хуманитарни дисциплини, но е част и от целогодишния интензивен културен живот в университета, включващ изложби, концерти, спектакли, литературни четения и дискусии.

Желаещите да посетят експозицията могат да го направят от 17.11.23 г. до 02.12.23 г. вкл. /вход свободен/ в работното време на Галерия Виваком Арт Хол Оборище 5.

Повече информация може да откриете на: vivacomoborishte5.com

Подробен фоторепортаж от събитието може да видите тук. Снимки: Гергина и Владимир Дворецки

Източник: Виваком Арт Хол Оборище 5