Изтъкнатият немски културолог д-р Харалд Харман представя книгата си „Въведение в дунавската писменост“ в Столична библиотека

Публикувано:
13:43ч / 23.11.2023г
Брой прочитания:
179
Брой коментари:
0

Столична библиотека, сдружение „Балканмедиа“ и списание „8“ ортганизират премиера на българското издание на книгата на видния немски културолог и езиковед д-р Харалд Харман „Въведение в дунавската писменост“. Представянето ще се състои на 23 ноември т.г. от 18 часа в Американския център на Столична библиотека и се осъществява в рамките на посещението на автора в България. Книгата е изследователски труд за първата писмена система в света, възникнала по днешните български земи преди 7 000 години. Д-р Харалд Харман ще участва в дискусията за книгата и творчеството му и ще раздава автографи на екземпляри от българското издание на „Въведение в дунавската писменост“.

Д-р Росен Милев, председател на сдружение „Балканмедиа“ и автор на предговора към книгата, ще представи българското издание на „Въведение в дунавската писменост“. Модератор на дискусията ще бъде Светлана Лазарова. Присъстващите на премиерата ще могат да разгледат изложба от всичките 87 книги на д-р Харалд Харман – оригинални и преводни издания. Екземпляри на трите предишни монографии на автора, преведени на български, читателите ще намерят и в Столична библиотека.

На български език са преведени 4 негови книги:„Загадката на Дунавската цивилизация. Откриването на най-старата високоразвита култура в Европа“, „Кой цивилизова древните гърци. Наследството на високоразвитата древно-европейска култура“, „По следите на индоевропейците. От номадските племена през неолита до древните високоразвити култури“ и новата – „Въведение в дунавската писменост“.

За автора

Харалд Харман е германски културолог и езиковед, живеещ и работещ във Финландия, учен с енциклопедически познания и интердисциплинарни трудове. Той е преподавал и извършвал изследователска дейност в различни университети в Германия и Япония. От 2003 е вицепрезидент на Института по археомитология, разположен в Калифорния, и директор на неговия европейски клон в Луумаки, Финландия. В над 50-годишната си многообразна изследователска кариера той разработва толкова различни теми като праисторическата Древна Европа, писмените системи на света, философията на Платон, културната символика на Бранденбургската врата в Берлин, развитието на древни езици и култури, но и на съвременните балкански и европейски езици, демокрацията в Античността и в съвременна Европа, култове и религии някога и в днешно време. Д-р Харман е публикувал 87 авторски книги, съставител е на 24 научни сборника, в които е и автор на студии. Книгите му са преведени на 18 езика, разпространявани в голям тираж из целия свят. Представените в тях научни тези и хипотези са новаторски и провокативни и са поднесени в ярък и достъпен стил, разбираем за широката читателска аудитория.

Източник: Столична библиотека