Известният гръцки писател Макис Цитас пристига в София

Публикувано:
07:38ч / 27.05.2019г
Брой прочитания:
350
Брой коментари:
0

Известният гръцки писател Макис Цитас пристига за Международния литературен фестивал за деца и младежи в София, който ще се проведе от 28 май до 2 юни в НДК успоредно с Пролетния базар на книгата. Той ще представи там детската си книга „Бездомният Костас“ – на 28 май от 13 до 13.45 ч. В превод на български излиза и сборникът му с разкази „Облечи си жилетката“, който също ще има премиера – в Съюза на българските писател, ресторант Парнас – на 27 май вечерта от 18 ч. Входът и за двете събития е отворен за всички, които искат да се срещнат с харизматичния писател и да вземат автограф от него. Български театър планира постановка по големия му хит „Бог ми е свидетел“.

snimka makisМакис Цитас (р. 1971 г. в Яница) се превръща в едно от най-популярните имена в съвременната гръцка литература с романа си „Бог ми е свидетел“, който е преведен и на български преди 2 години. Романът има изключителен успех, поставен е на театралната сцена и печели Наградата за литература на Европейския съюз. Лично президентът на Гърция се обажда на писателя, за да го поздрави за книгата, а американското списание „Пийпъл“ пише за нея: „Един от най-добрите романи, дошли от Гърция“. Превеждан е на много езици. Живее в Атина и е директор на литературното и културно списание diastixo.gr.

Макис Цитас е обаятелна личност и една от важните фигури в съвременния литературен живот на Гърция.

„Бездомният Костас“ (издание на „Изида“, превод: Здравка Михайлова) е считана за една от най-добрите гръцки книги за деца. Умна, находчива, впечатляваща и оригинална, това е трогателна книга не само за хората, които обичат животни, но и за тези, които имат грубо отношение към тях.

Историята: Семейство кучета отглежда като домашен любимец човешко същество – момче на име Костас. Те го обичат и се грижат за него като за собственото си дете, но когато идва време за лятна почивка, те го оставят далеч от дома… Тогава Костас става бездомен. Изгубил се и изплашен, той се скита в негостоприемния и мрачен град, изправя се пред много опасности.

В този малък шедьовър Макис Цитас описва по изключително запомнящ се начин това, което чувстват изоставените животни. Чрез една много умна измислена история кара децата да разберат, че да имаш домашен любимец, е отговорност завинаги, и че животните, като самите нас, изискват уважение.

 

Източник: Издателство "Изида"