„Облечи си жилетката“ – разкази от Макис Цитас

Публикувано:
08:11ч / 27.05.2019г
Брой прочитания:
294
Брой коментари:
0

TSITAS BOG MI E SVIDETEL BG KORITSAМакис Цитас е познат за българския читател гръцки автор, романът му „Бог ми е свидетел“ (литературна награда на Европейския съюз 2014) се появи на книжния пазар у нас (изд. „Изида“, превод: Здравка Михайлова) през 2017-та и бе представен тогава в София и Пловдив в присъствието и на писателя.

Сборникът с разкази „Облечи си жилетката“ на Цитас излиза с марката на издателство „Персей“ (превод: Здравка Михайлова, 2019). В тези кратки прозаични форми с писателско майсторство и тънък хумор е скициран съвременният живот в Гърция. Героите, които срещаме тук, са въплъщение на балканската душевност в цялата ѝ разнообразна палитра и всеки от нас с лекота би могъл да се разпознае в тях.

Разказът „Облечи си жилетката“, заемка от който е заглавието на сборника, бе сред трите най-запомнящи се публикувани текста в сборника „Микровълнови“, издаден от Съюза на писателите в Атина тази година. Водещ хоровода на на героите на Цитас е диригентът, на когото предстои концерт в Литва, но е неизменно преследван от притеснението на майка си, че е зиморничав и задължително трябва да си облече жилетка, за да не се разболее. Бабата, която всеки ден е пребивана и обиждана от семейството си и решава сама да търси справедливост за мъките си, макар и никой да не ѝ вярва. Мария, която от десет години планира погребението на все още живия си мъж. Пати и Такис, които намират един в друг временна разтуха от света на задълженията, неуморната работа, недостига на пари и трудно постижимите мечти. Тъжната Евгения, която не е приета от нито един манастир и не може да реализира призванието си да бъде монахиня. Убиецът Кицос, който се изповядва пред свещеника не защото изпитва вина за убийството на съпругата си, а защото му липсва селската идилия. Различни герои, различни съдби, различни сюжети – ту тъжни, ту забавни, ту чудати – всички те се напасват помежду си като парчета от един и същ сложен пъзел, за да образуват в крайна сметка една многопластова картина на гръцката действителност.

TSITAS FOTOМакис Цитас  (на снимката вляво) е роден през 1971 г. в Яница, Северна Гърция. Има диплома по журналистика и е сътрудничил на радиостанции в Солун. От 1994 г. живее постоянно в Атина. Ръководи информационния сайт за книги, литература и култура Diastixo.gr (в превод на български означава „разредка“). Негови литературни текстове са включени в антологии, публикувани са в литературната преса и са превеждани на множество езици.

Някои негови произведения са поставяни на атинска сцена от режисьрките Рула Патераки, Ерси Василикиоти, София Караяни, както и в чужбина от Taru Makela, Alexandru Mazgareanu. По негови стихове музика са композирали Йоргос Ставрианос, Такис Сукас и Татяна Зографу.

Издал е двайсет и две книги за деца и три за възрастни. Романът му „Бог ми е свидетел“ е отличен с литературна награда на Европейския съюз за 2014 (European Union Prize for Literature), удостоен е също така с отличия на Атинската община, община Пелла, община Едеса, Общинската централна библиотека на Едеса и на област Централна Македония. „Бог ми е свидетел“ е издадена на единайсет европейски езика, а нейният сценичен вариант е игран в продължение на пет години.

Здравка Михайлова

 Още по темата на сайта ни:

Разказ от сборника „Облечи си жилетката“ от Макис Цитас

Известният гръцки писател Макис Цитас пристига в София

Източник: www.evropaworld.eu