Как чествахме 100-годишнината на независима Финландия

Публикувано:
15:02ч / 19.12.2017г
Брой прочитания:
625
Брой коментари:
0

Финалното събитие от честването на 100-годишнината от обявяването на независимостта на Финландия се състоя на 13 декември в Централния дом на архитекта в София и беше организирано от Българо-финландското дружество за приятелство под патронажа на Н. Пр. г-жа Пайви Блинникка, посланик на страната у нас. Въпреки наситения с културни събития календар за декември, залата беше пълна с приятели на географски далечната, но близка до сърцата на много българи страна. Имаше представители на дипломатическите среди, на министерството на културата.

DSC06912Честването откри председателят на Българо-финландското дружество за приятелство, г-н Владимир Данчев, дипломат от кариерата (на снимката вляво). Той обобщи наратко работата на сдружението през юбилейната за Финландия година и отбеляза, че настоящото събитие е последно от поредицата прояви по този повод.

В приветствието си към присъстващите Н. Пр. г-жа Пайви Блинникка припомни събитията, организирани в България във връзка със столетието от независимостта на Финландия, като открои изложбата „Финландските банкноти – история и дизайн“, дело на Димитър Димитров, дългогодишен зам.-председател на Управителния съвет на Българо-финландското дружество за приятелство. Тя можеше да бъде видяна на Моста на влюбените до НДК от 15 ноември до 7 декември. Друго събитие, на което акцентира Н. Пр. г-жа Пайви Блинникка, беше концертът, изнесен на 4 декември в Първо студио на БНР от мецосопраното Албена Кехлибарева, която е и пианистка. Тя беше подбрала музикални произведения от Палмгрен, Килтинен, Мелартин, Куула, Ханикайнен и, разбира се, Сибелиус. Идеята беше да се популяризират и по-малко известни у нас талантливи финландски композитори. Посланичката на Финландия даде висока оценка на съвместната работа между посолството на страната у нас и Българо-финландското дружество за приятелство, особено през последните месеци. Н. Пр. г-жа Пайви Блинникка отправи поглед и към 2018 г., когато се навършват 100 години от установяването на дипломатическите отношения между двете ни държави и на този юбилей също ще бъдат посветени немалко събития.

DSC06926Слово по повод 100-годишнината от независимостта на Финландия произнесе и проф. Венелин Цачевски (на снимката вдясно), бивш посланик на страната ни в Хелзинки и автор на книгата „България и Финландия. История без край“. Той проследи историята на страната от обявяването на независимостта й до наши дни, както и отношенията й с България, която е сред първите държави, признали финландската независимост – още на 27 февруари 1918 г. Тези отношения започват още през Руско-турската освободителна война през 1877-1878 г., в която участват хиляди финландски войници и офицери. Много финландци „присъстват“ в историята на България и двустранните отношения. Най-яркото име сред тях е на генерал Казимир Ернрот, който по време на Руско-турската освободителна война през 1877-1878 г. командва дивизия, освободила Търговище и Омуртаг, а по-късно е военен министър и министър – председател на Княжество България. Преди Втората световна война Финландия е възприемана от българската интелигенция като страна, постигнала забележителен прогрес в духовната и други области. За това допринася издадената през 1925 г. в превод на български език книга за Финландия на руския писател Григорий Петров „В страната на белите лилии“, която претърпява десет издания и се превръща в настолна книга на образованите българи. В най-ново време Финландия оказа ценна помощ и подкрепа за присъединяването на България към ЕС – подчерта в словото си проф. Цачевски.

Официалната част беше последвана от концерт с финландска музика, в който основно място заемаше Ян Сибелиус. Водещата на честването, журналистката Гергина Дворецка – член на Управителния съвет на Българо-финландското дружество за приятелство и председател на фондация „Европа и светът“, припомни, че през 2015 г., когато светът отбеляза 150-годишнината от рождението на великия композитор, сдружението и фондацията организираха заедно честване под надслов „Българското усещане за Сибелиус“.

По случай 100-годишнината от независимостта на Финландия на 13 декември прозвучаха изпълнения на:
Марио Йоцов – пиано – твроби от Ян Сибелиус: три багатели от оп. 34: Валс, Air de danse, Мазурка и Романс в ре бемол мажор ( No 9 от 10 пиеси оп.24)
Калина Митева – цигулка – Втора част Adagio di molto от Концерт за цигулка и оркестър ре минор на Сибелиус в акомпанимент на пиано Лилия Жекова
Диана Ботева – пиано – „Симфонична поема“ на Сибелиус
Пианистът Петко Мюфтиев внесе разнообразие в стила и настроението като изсвири „Секиярвенска полка“ (Säkkijärven polkka) и „Майя от щормовите шхери“ (Myrskyluodon Maija).
DSC06974Кулминацията на вечерта настъпи, когато Дамски хор „Гласовете на Орфей“ с диригент Венеция Караманова 
изпълниха за първи път в България две от най-популярните маршови песни на финландския батальон, взел участие в състава на руската армия в освободителната Руско-турска война от 1877 – 1878 г.: „Хиляди момци на поход са тръгнали“ (Suomen Kaartin lähtölaulu), „О, скъпа Финландийо, прелест на Севера“ (Oi kallis kotimaa) и завършиха с „Хубава си, моя горо“.

В края на честването председателят на Българо-финландското дружество за приятелство г-н Владимир Данчев покани гостите на чаша вино.

За цялостната организацията на тържеството допринесоха членовете на дружеството Мария Тодорова, Маня Атанасова, Калоян Христов. 

Повече снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu