Къщата музей на Димитър Благоев в Банкя

Публикувано:
12:39ч / 21.10.2020г
Брой прочитания:
1 146
Брой коментари:
0

Странно впечатление ни направи тази къща. Веднага биеше на очи. С голям добре поддържан чист двор, но абсолютно празен. Жива душа нямаше. В дъното се кипреше малка къщичка, „бяла спретната къщурка“ точно като в стихотворението на Ран Босилек. Не приличаше по нищо на модерната къща в западен стил от другата страна на улицата, нито пък на изоставените постройки с буренясали дворове, каквите има на много места в градчето. Тази изглеждаше пуста, но не и запусната.

Металната външна врата беше заключена, затова се приближихме до къщата откъм другата страна на оградата и тогава прочетохме табелата „Къща музей на Димитър Благоев“. Очевидно беше затворен, но не изоставен. Все пак като че ли беше някак в нелегалност. Направи ни впечатление, че има вертикално разположена метална плоскост отвън, където сигурно е била залепена табела с работното време, но сега тя липсваше. Отвън по нищо не личеше каква е тази постройка. Само в клоните до оградата се червенееше топче от мартеница, като мъничък символ на „червената идея“. Напомни ми за любимата песен на Дядото „Ален мак самотен нейде…“

С Владимир Дворецки се замислихме, ако е имало тук музей на Димитър Благоев-Дядото, защо е трябвало да бъде затворен. Той е историческа фигура от голям мащаб, независимо кой как възприема възгледите му. По-късно прочетох, че през 2011 г. къщата музей на Дядото в Банкя е била разбита и ограбена. отмъкнати били музейни експонати. Два пъти бил разбиван и пален и клубът на БСП в града. Явно червената идея има сериозни противници в Банкя, затова и музеят на основоположника на социалистическата партия у нас е минал в нелегалност.

В интернет обаче видах снимки и фоторепортажи от честванията, които БСП организира всяка година през юни за годишнината от рождението на Димитър Благоев. Тогава пустеещият двор се изпълва с хора, изважда се голям портрет на Дядото и се обкичва с цветя и венци, държат се речи. Веднъж в годината това място се оживява. Само че дори тогава не се отваря вратата на малката къщичка, където трябва да е самият музей. Интересно ми е какво ли е показано в него. Това е бил един от адресите, на които семейство Благоеви са живели. Възможно ли е да са запазени техни вещи оттогава?

В София също има къща музей на Димитър Благоев на ул. „Лайош Кошут“ 34 и в публикация на един сайт може да се прочете каква е музейната сбирка там. Забавното е, че за илюстрация на тази публикация е използвана снимка на къщата в Банкя. В интернет видях и какво е работното време в двата музея на Димитър Благоев – в софийския е всеки работен ден от 14 до 17 ч., а в Банкя – само събота и неделя от 10 до 15 ч. Адресът там е ул. „Братя Миладинови“1.

Давам тази информация и се питам кой ли ще иска да се възползва от нея. Дори не знам дали Димитър Благоев е останал в новите учебници по история. В България май всеки лесно зачерква онази част от историческото минало, която не му харесва. А е добре да имаме цялостна представа за историята си.

Гергина Дворецка

Сродни публикации на сайта ни:

Модерни и призрачни сгради в Банкя

Източник: www.evropaworld.eu