„Кой любовта ще пренесе“ в памет на Ласло Наги

Публикувано:
20:26ч / 17.06.2019г
Брой прочитания:
615
Брой коментари:
0

На 18 юни 2019 г. в Къща музей „Ласло Наги“ в град Смолян официално ще бъде открита обновената постоянна експозиция на Къщата музей „Ласло Наги“ под надслова „КОЙ ЛЮБОВТА ЩЕ ПРЕНЕСЕ“ В ПАМЕТ НА ЛАСЛО НАГИ. Експозицията ще бъде открита от министъра на културата Боил Банов, патрон на събитието.  Изложбата се посвещава на паметта на сина на поета – Андраш Наги (1953-2018).

Куратор на изложбата е Андреа Бенкьо. Дизайнът е на Ищван Агощон. Визията и графиката са изработени от Вероника Бубик, отговорник за подготовката и комуникацията: Оршоя Радвани. Консултанти бяха Золтан Яноши и Дьорд Арато. Анимацията беше подготвена от Габор Марош и Ерньо Над.

В осъществяването на изложбата от българска страна взеха участие сътрудниците на Регионалния исторически музей – Смолян: Таня Марева (директор, експерт етнолог), Цвета Колева (консултант), Донка Симеонова (оперативен сътрудник)

Изказваме благодарност на Фондация „Духовното наследство на Ласло Наги”, както и на семейството на поета – Река Борбала Наги и Илдико Тьорьок, които ще уважат с присъствието си тържествената проява.

Изложбата се реализира като проект на Унгарския културен институт в София.

Ръководител на проекта: Дьорди Димитров, директор

Оперативни сътрудници: Лиана Петрова, Жужанна Франк Великовне

Превод, редакция: Юлия Крумова, Нели Димова

„Изложбата включва най-важните елементи от изобразителното, предметното и поетичното наследство на Ласло Наги. Както в поезията, така и в изобразителното и графичното му творчество изпъква мотивът на коня, като символ на изчезващия свят на селото, на природата, на естествените общности и на свободата. Стихотворението, дало заглавие на изложбата, „Кой любовта ще пренесе” е най-известното стихотворение на поета по цял свят.

В анимацията, подготвена и излъчвана към изложбата, Ласло Наги сам рецитира стихотворението си на унгарски; то прозвучава и на български език, между двете виждаме кадри от един филм, заснет в Исказ. В изложбеното пространство можем да видим издяланите от Ласло Наги кончета и Витлеем, цитирано е интервю с него, в което споделя колко важни са били за него занаятчийството, майсторството. Съпътстващите текстове в голямата си част са от дневника му, от „Фрагментарна хроника”, но посетителят може да се запознае и с по две от стихотворенията на по-малкия му брат, поета Ищван Аг и на съпругата му Маргит Сечи. За изложбата изготвихме триизмерен вариант на най-известната му калиграма „Криле и пирамида”. В родопската стая попадат най-важните, свързани с българите и България стихове и картини на поета, иконите му на Свети Георги, както и откъс от краткото му есе за българската народна поезия. Всички картини и художествени предмети в изложбата са копия на оригиналите.” (Андреа Бенкьо, куратор на изложбата)

nagy laszloЛасло Наги (1925-1978) е класик на унгарската литература, поет, преводач, художник, един от първите носители на Международна Ботевска награда и на орден „Кирил и Методий“, превел над десет хиляди стиха от българската народна поезия и от български поети. Три пъти получава наградата „Атила Йожеф“, отличен и с унгарската държавна награда „Кошут“. Обновител на унгарската поезия със сложно метафорична езикова сплав, с т.нар. „дълги песни“. Поетът е автор на двайсет и четири книги. На български са издадени четири негови стихосбирки.

Ласло Наги пристига през 1949 г. със стипендия в България. Остава и твори две години, завладян от българската природа и поезия. По-нататък често посещава България със съпругата си, поетесата Маргит Сечи. Ласло Наги е почетен гражданин на град Смолян. В негова чест в началото на 1980-те години в Смолян е открита Къща музей „Ласло Наги“, помещаваща се в Гьорджевата къща – сграда от ХIX век, обявена за паметник на родопската архитектура. През 2016 г. с финансовата помощ на Министерството на културата на Република България беше ремонтиран покривът на Къщата музей „Ласло Наги“, а през настоящата година с помощта на унгарския Национален фонд „Култура“ (http://www.nka.hu/), на Унгарската академия на изкуствата (https://www.mma.hu/), на Програма „Опазване на унгарските паметници в чужбина“ на Министерство на външните работи и външноикономическите връзки на Унгария, на Община Смолян и РИМ-Смолян се осъществиха ремонтът на сградата и проектирането на обновената експозиция, представяща живота и творчеството на добре познатия в България поет и преводач Ласло Наги.

ПРОГРАМА НА ТЪРЖЕСТВАТА:

15.30 часа, Къща музей „Ласло Наги“ – Тържествено откриване на новата експозиция, полагане на венци, приветствия от страна на гостите, рецитация на стихове в изпълнение на представители на Театрална школа към Център за подкрепа за личностно развитие – Смолян с ръководител актрисата Искра Йосифова, унгарски народни песни в изпълнение на Балаж Ташони и Клаудия Шайфи

17.00 часа, паметник на Ласло Наги пред Регионалната библиотека – Полагане на венци

18.30 часа, Смолян – Родопски драматичен театър „Николай Хайтов“, Зала 1 – Културна програма – концерт с участие на изпълнители от Кишпещ (XIX район на Будапеща) – Балаж Ташони и Клаудия Шайфи

Спомоществователи: Министерство на културата на Република България, Община Смолян, Посолство на Унгария в София, Унгарски културен институт в София, Национален фонд „Култура“ на Унгария, Унгарска академия на изкуствата, Литературен музей „Петьофи“, Унгарски литературни къщи музеи, Балканкарподем АД, Регионален исторически музей – Смолян, Съюз на унгарските писатели, Съюз на българските писатели, Съюз на българските писатели, Община на XIX район, Кишпещ, Будапеща, Българско републиканско самоуправление, Българско национално самоуправление, Кишпещ, Фондация „Духовното наследство на Ласло Наги“

Източник: Унгарски културен институт