Четвърти журналистически конкурс „Светове и цветове“

Публикувано:
06:23ч / 15.12.2016г
Брой прочитания:
431
Брой коментари:
0

10 журналистически награди и 6 отличия „Обединител на култури” бяха раздадени на церемонията по връчването на наградите в журналистическия конкурс „Светове и цветове”, организиран от Сдружението на испаноговорещите журналисти в България (СИЖБ) в партньорство със Съюза на Българските журналисти (СБЖ) и Roca-България на 13 декември, в изложбената зала на Roca-България „Експо Баня София”. Конкурсът се провежда за четвърта поредна година и е учреден в памет на рано напусналите ни колеги испанисти Светлана Плашокова-Митева (1963-2012) и Самуел Франсес (1940-2012), които отстояваха именно високите принципи в журналистиката, а наградите в конкурса представляват книги от техните лични библиотеки, дарени от семействата им.

Къдринка Къдринова
Къдринка Къдринова

На церемонията се събраха много журналисти, университетски преподаватели, писатели, художници, музиканти, както и посланици и висши дипломати от Аржентина, Венесуела, Еквадор, Испания, Куба, Уругвай, Чили и т.н. През цялата вечер настроение създаваха емоционални латиноамерикански песни, изпълнени, от Валентина Серафимова и Янко Константинов.

Преди връчването на журналистическите награди Къдринка Къдринова, председател на Сдружението на испаноговорещите журналисти в България оповести удостояването с почетни дипломи на СИЖБ „Обединител на култури” на личности и институции, допринесли за сближаването на България с испаноезичния свят и за представянето на образа на България пред света:

Димитър, Николай и Андрей Константинови (посмъртно) – за принос в сближаването на България с испаноезичния свят чрез техния музикален и изпълнителски талант, въплътен в легендарното Дуо „Лос Хемелос”;

Валентина Серафимова и Янко Константинов – за принос в сближаването на България с испаноезичния свят чрез техния музикален и изпълнителски талант и за продължаване на традицията на Дуо „Лос Хемелос”;

Мария Пачкова – за принос в сближаването на България с испаноезичния свят чрез дългогодишната й журналистическа работа в Испанска редакция на Радио „България” на БНР, а също като изтъкнат преводач испанист, популяризирал испаноезичната литература у нас, и като преподавател по испански;

Венцеслав Николов – за принос в сближаването на България с испаноезичния свят чрез дългогодишната му журналистическа работа в Испанска редакция на Радио „България” на БНР, а също като изтъкнат преводач испанист, популяризирал испаноезичната литература у нас;

Румен Стоянов – за принос в сближаването на България с испаноезичния и португалоезичния свят като изтъкнат преводач испанист и португалист, популяризирал испаноезичната и португалоезичната литература у нас;

Радио „България” на БНР – за изключителния принос на тази уникална институция, която излъчва предавания за България на 10 езика (доскоро – на 11) за популяризиране на образа на страната ни пред света.

Анонсирайки последното отличие, Къдринка Къдринова подчерта, че СИЖБ го връчва с желанието да подкрепи Радио „България” точно в сегашния критичен момент, когато се водят притеснителни дискусии за закриването му и когато току-що бе закрита неговата 11-та редакция – Арабската. И това се случва именно сега, когато работата по „арабското направление” е свързана и с националната сигурност на България, каза Къдринова

Тази година в конкурса „Светове и цветове” бяха номинирани общо 17 журналисти от различни медии. Целта на конкурса е да поощрява авторски изяви, допринасящи за взаимното опознаване на България и испаноезичния свят, но също така и да подкрепя честната, високопрофесионална, етична и с отговорна гражданска позиция журналистика.

Наградата „Светлана Плашокова”, която е за кореспонденции от и за испаноезичния свят. Тя се връчва в три категории – печат и интернет медии, радио и телевизия.

Победителка в първата категория е Анелия Тодорова от новинарския сайт на Нова телевизия Nova News, удостоена с наградата си за поредица интервюта с изтъкнати творци от Испания.

Номинирани в същата категория са Владислав Пунчев, кореспондент на испанската информационна агенция ЕФЕ – за репортажи по темата за мигрантската криза и във връзка с юбилея на Христо Стоичков; Момчил Инджов, списание и сайт „Клуб Z”  – за публикации за Бразилия, Венецуела, Испания, Колумбия и Куба.

Наградата на Анелия Тодорова и дипломите на номинираните бяха връчени от временно управляващия посолството на Испания у нас Енрике Криадо. 

 В категорията за радио наградата „Светлана Плашокова” отива при Георги Митов- Геми, Радио „Алма Матер-Класик FM” – за серия интервюта с интересни личности от културата на испаноезичния свят. Към наградата на СИЖБ за Георги Митов бе добавена и статуетка на скулптора Атанас Гаджев, изработена в памет на Светлана Плашокова. Това е приз от името на нейни приятели, обединени във фондация Lingva Franca, които удостояват един от номинираните за наградата на нейно име за специален принос.

В категория телевизия победителка е Миролюба Бенатова, Нова телевизия – за филма „Преселници в Барбастро” (как цяло помашко село се изнесе в Испания). Наградата й бе връчена от директора на Институт „Сервантес” в София Хавиер Валдивиелсо.

След това бяха обавени номинираните за наградата „Самуел Франсес”, която е за професионална и гражданска етика. Тази награда също е в три категории: печат и интернет медии, радио и телевизия.

За печат и интернет медии победител е Димитър Събев, Блог за данъчна справедливост – за разследването за избягване на данъци от големи компании „Данъците са за малките”.

Номинирани в същата категория са също Георги Караманев, списание „Осем” – за блок от репортажи и анализи под надслов „Циганите”; Йоанна Николова, телевизия „Блумбърг” – за полемична статия за проблемите на журналистиката, публикувана в сайта webcafe.

Наградата на Димитър Събев и дипломите на номинираните бяха връчени от временно управляващата посолството на Венесуела у нас Мариса Барето.

В категория радио на наградата „Самуел Франсес” победител е Петър Волгин, предаване „12+3”, програма „Хоризонт”, БНР – за серия интервюта по актуални обществени проблеми по света и у нас, включително интервю с украинския посланик Никола Балтаджи по повод убийството на журналиста Павел Шеремет.

Наградата му бе връчена от председателя на СБЖ Снежана Тодорова.

В категория телевизия победителка е Йоанна Николова, телевизия „Блумбърг” – за серия интервюта по актуални обществени проблеми по света и у нас. Номинираните заедно с нея са Димитър Събев, Блог за данъчна справедливост – за разследване за избягване на данъци от страна на големи компании, представено по БиТиВи; Илия Вълков, телевизия BIT – за интервю с проф. Никола Георгиев.

Наградата на Йоанна Николова и дипломите на номинираните бяха връчени от посланика на Аржентина у нас Алберто Труеба,

Наградата „Светове и цветове”, дала името на целия конкурс, се присъжда за екология, култура и традиции. Тя също е в трите категории печат и интернет медии, радио и телевизия.

В първата категория победителка е Бойка Велинова, автор на сайта „Бонбониера” – за серия публикации за Испания и Аржентина във вестниците „Животът днес” и „Лечител”. Номинирана е Оля Ал-Ахмед, вестник „Стандарт” – за серия интервюта с известни творци и личности.

Наградата за Бойка Велинова и диплома за номинирана на Оля Ал-Ахмед връчи почетният консул на Еквадор Захари Кушлев.

В категория радио победител е предаваното „Нашият ден”, програма „Христо Ботев”, БНР – за поредица от предавания и интервюта по актуални обществени проблеми. Журналистите от предаването Мария Костова и Теодор Иванов получиха наградата от името на целия екип. Тя им бе връчена от представителя на почетното консулство на Чили у нас Андрес Сааведра.

В категория телевизия победителка е Биляна Траянова, автор на телевизионното предаване „Без багаж” – за поредица филми за Куба, излъчени по телевизия „Диема” и достъпни във www.vbox7.com . Наградата й бе връчена от посланика на Куба у нас Педро Пабло Сан Хорхе.

Специалната екологична награда от Roca-България спечели Веселина Маринова, електронно списание „Меню” – за публикациите „За странджанския манов мед и орлите” и „Солта е живот”. Наградата, която е спестяващ разхода на вода смесител за баня от Roca, бе връчена на победителката от Веселин Симов, мениджър „Маркетинг и продажби” на Roca за Югоизточна Европа. Той разказа за постиженията на фирмата в щадящата екологията продукция на фирмата, специално разработена така, че да осигурява спестяване на вода над 50% от обичайните разходи.

Къдринка Къдринова в заключение благодари за домакинството и сътрудничеството на Roca-България, подкрепяла СИЖБ още от учредяването му през 2003 г. Тя благодари и на екипа на изложбената зала „Експо Баня София” за отличната организация на събитието.

Още снимки от нагрпаждаването може да видите тук.

Източник: sbj-bg.eu