Конференция „Музеите на Египет“ в Дома на Европа

Публикувано:
12:19ч / 10.10.2019г
Брой прочитания:
274
Брой коментари:
0

На 8 октомври в Дома на Европа в София се състоя международната конференция „МУЗЕИТЕ НА ЕГИПЕТ. МУЗЕЯТ НА 21 ВЕК – МУЗЕЙНИ ПРОЕКТИ ЗА КУЛТУРЕН ТУРИЗЪМ“. Тя беше организирана от посолството на Арабска република Египет, съвместно с египетството Министерството на антиките и със съдействието на Информационното бюро на Европейския парламент в България.

Събитието премина под патронажа на Н. Пр. г-н Моайaд Елдали, посланик на Египет у нас. На откриването присъства зам.-министърът на културата Румен Димитров.

Инициативата за конференцията е на българската Фондация за култура „199“ в рамките на нейния проект „Европа и световното културно наследство“. Проектът се осъществява от 2009 г.

Гост-лектор бе д-р Невин Низар Закариа, която е асистент на Министъра на антиките на Арабска република Египет, по въпросите за музейните изложби. Беше представена дейността на египетските музеи днес.

Участваха представители на български музеи от цялата страна, както и експерти в областта на опазването и популяризирането на културното наследство. Беше обменен на опит в областта на управлението на музеите и привличането на повече посетители.

В залата беше представена и малка експозиця с копия на артефакти от Древен Египет, които допринесоха за автентичността на атмосферата.

Повече снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: www.evropaworld.eu