„Спасителката“ – вторият впечатляващ роман на проф. Атанас Раденски

Публикувано:
17:31ч / 10.10.2019г
Брой прочитания:
346
Брой коментари:
0

Професор Атанас Раденски от университета Чапман в Ориндж Каунти (вероятно все още си спомняте тв сериала „Кварталът на богатите“), край Лос Анджелис, е в България за премиерата на романа си „Спасителката“ (изд. на „Изида“). Въпреки че не е член на никоя партия и не се занимава с политика, преди време професорът бе сред тримата, поканени от Слави Трифонов, да направят събеседване с избрани българи, заявили желание да участват в промяната на политическата система.

29597637_10101143192225769_1299081403325179661_n„Спасителката“ е вторият роман на Атанас Раденски след „На парти при президента”. Вдъхновен е от реални герои и събития. Дъщерите на автора са планински спасителки в щатите Вашингтон и Орегон. Самият той обича планините и прекарва голяма част от свободното си време сред тях заедно със съпругата си Руми (двамата са на снимката вляво). Неслучайно природните картини в романа са описани така майсторски.

Действието в „Спасителката“ е сновано до голяма степен на действителни случки и се развива не само в САЩ, но и в Мексико и България.

Премиерата на книгата е на 14 октомври в клуб „Журналист“ на СБЖ от 18 ч.

Романът разказва за любовта в разнообразните й проявления, за работата на планинските спасители и за отношенията родители-деца. Атанас Раденски създава герои и сюжети, които са не само единствени по рода си, но също така разбираеми и значими в глобален контекст.

Главната героиня Тони Синич припечелва от уроци по китара и помага на изпаднали в беда като планинска спасителка, докато инцидент с родителите ѝ я изправя пред необичайни предизвикателства.

Съдбата отвежда Тони във Вашингтон, Калифорния, Мексико и България, а склонността ѝ да се притичва на помощ я свързва с необикновени хора: Фред – френски готвач в Америка, Джейн – анализаторка на данни в Боинг, Арчи – невинно аутистично момче, Ева и Лора – сестри американки, Виталий – техен общ руски любовник, Христо – български свещеник-художник.

Книгата е предназначена за многобройните читатели на активна възраст, за които са актуални темите за семейството и отношенията родители-деца, наред с вечната тема за любовта.

Отзиви за романа:

„Увлекателен сюжет, стегната композиция, запленяваща интрига, срещи с уникални хора, необичайни предизвикателства, ярки художествени образи, богат и свеж език – новата книга на Атанас Раденски е съвременен роман, който грабва читателя още от първите редове и го държи в напрежение до последната страница.“ – Венелин Митев

„Атанас Раденски с лекота ни показва сцени, пред които се смеем и от които изтръпваме от ужас. Този роман жонглира майсторски с живота и смъртта, с фин хумор и дълбока философия. Точно както трябва да се живее и умира.“ – Деница Дилова

„Беше ми много приятно да прочета този роман. За мен героите бяха много силни и с любопитство четях и често си мислех какво бих направила на тяхно място.“ – Мирела Занева

Източник: Издателство "Изида"