Конкурсът за млад преводач от словашки завърши

Публикувано:
19:58ч / 04.06.2019г
Брой прочитания:
741
Брой коментари:
0

Обявеният от посолството на Словашката република анонимен конкурс  за превод на художествен текст приключи на 24 май. Връчването на наградите стана в тържествена обстановка на 28 май в залата на посолството. Учудващо голям бе броят на участниците в конкурса – 15 души. Работите им бяха прегледани от  експертно жури в състав: д-р Славея Димитрова (от катедрата по славистика в СУ „св. Климент Охридски”, доц. д-р Даниела Константинова (преподавателка по словашки език във ВТУ „св. св. Кирил и Методий” във Велико Търново) и Асен Милчев (преводач и издател).

На бъдещите млади (в условията на конкурса до 35 години) преводачи бе предоставен кратък разказ от 5 страници на известния словашки писател Душан Митана. (Изненадващо починал по време на конкурса и чиято памет присъстващите почетоха). В предложения текст бяха поставени различни изисквания  – в него се редуваха различни стилистични пластове, включени бяха и стихове. Н. Пр. посланикът на Словашката република в България Мануел Корчак поздрави всички участници и им благодари за положения труд. Председателят на журито Асен Милчев направи разбор на постъпилите конкурсни работи и обяви наградите: 1. Място – Евгения Митева – почетна грамота, плакет и картина от словашки художник; 2. място – Лиляна Видова – почетна грамота и плакет и 3. Място – Велимира Божилова-Стоянова.

Награда Млад преводач 1

На снимката вдясно: Н. Пр. Мануел Корчек, посланик на Словашката република в България, Награди Млад преводачи председателят на журито на конкурса за млади преводачи от словашки Асен Милчев обявяват имената на победителите.

Отличията бяха връчени от Н. Пр. Мануел Корчек, посланик на Словашката република в България.

На снимката вляво: посланикът връчва първата награда на победителката в конкурса за млади преводачи от словашки Евгения Митева.

Част от церемонията бе и награждаване на електронното списание LiterNet за популяризиране на словашката култура и литература в България.

Автор: Асен Милчев

Още по темата на сайта ни:

Конкурс за млади преводачи от словашки език

Източник: www.evropaworld.eu