Среща на писателката Гюдрюн Скретинг с български читатели

Публикувано:
15:31ч / 04.06.2019г
Брой прочитания:
284
Брой коментари:
0

Anton-koricaSkretting-GudrunНорвежката писателка Гюдрюн Скретинг е авторка на книгата за 12-годишния Антон Албертсен, чийто живот може да изглежда обикновен, но е изпълнен с изненади. Авторката беше в София, за да представи лично българското издание на романа си „Антон и други произшествия“ (изд. „Изида“), който провокира закостенелите родители и стана голям хит сред тийнейджърите. Книгата печели Наградата за най-добър дебют в литературата за деца и юноши на норвежкото Министерство на културата. Преводът на български е на Росица Цветанова, а изданието на „Изида“ е от поредица, съфинансирана по програма „Творческа Европа“.

Срещата с Гюдрюн Скретинг беше включена в програмата на Международния литературен фестивал за деца и младежи и се състоя на 31 май в Мраморното фоайе на НДК. Водещ беше журналистът Красимир Проданов. Участваше и преводачката на книгата Росица Цветанова. Писателката развесели многобройната детска публика със свежото си чувство за хумор и забавния начин, по който говори дори и по деликатните теми за взаимоотношенията между мъжете и жените.

„Антон и други произшествия“ разказва история, способна да накара и деца, и възрастни да се превиват от смях, но и да се замислят. Тя не поучава и не размахва назидателно пръст.

12-годишният Антон ненадейно разбира, че е резултат от случаен инцидент (или „драскотина на гумата“, както се изразява татко му). Момчето решава, че по един или друг начин трябва да оправдае съществуването си на земята, като извърши нещо значимо и смислено. С помощта на своята най-добра приятелка Ине той се нагърбва с мисията да помогне на своя баща да си намери нова жена. Тази иначе нелека задача превръща романа в задушевен разказ за приятелството, влюбването и заплетените ситуации в живота.

Антон и хората около него ни показват, че всеки има свое място в живота и заслужава да бъде обичан, независимо дали е готин, или зубрач, с големи уши, заможни или патетично хармонични родители. И макар животът да е сложен, особено когато си дете, дори и най-голямата катастрофа може да доведе до нещо положително.

Още снимки от събитието може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

Източник: Издателство "Изида"