Литературна вечер за гръцкия поет Костас Варналис в НБУ

Публикувано:
09:40ч / 22.05.2019г
Брой прочитания:
392
Брой коментари:
0

Литературна вечер под надслов „Светлината, която изгаря: 45 години от смъртта на Костас Варналис“ се състоя на 9 май в галерията УниАрт на Нов български универститет. Събитието бе организирано от пресслужбата на посолството на Гърция в София в сътрудничество с бакалавърска програма „Неоелинистика“ на Нов български университет, специалност „Новогръцка филология“ на СУ „Св. Климент Охридски“ и сдружение „Аристотел – културен мост“

В своето приветствие посланикът на Гърция Григориос Василоконстандакис отбеляза, че общо желание на всички участници в това особено похвално по думите му начинание, организирано 45 години след смъртта на Костас Варналис, е да се отдаде почит и да си спомнят за родения в Бургас известен гръцки поет и литературовед, който е живял и създал многоликите си творби между Гърция и България. Посланикът подчерта, че поетът е израснал в една процъфтяваща гръцка общност в България, която е положила усилия за неговото образование и следване. Според дипломата, това творчество несъмнено е повлияно и от двете страни в културно и цивилизационно отношение и затова Костас Варналис представлява един диахроничен мост на културно влияние и взаимно проникване между двете страни и техните народи.

Приветствие към участниците в литературната вечер отправи и ректорът на Нов български университет проф. Пламен Бочков. В него той открои доброто и редовно сътрудничество през годините между висшето учебно заведние и посолстово на Гърция. Отбеляза също така, че макар не всички студенти, участващи в музикалната и артистична част на литературната вечер да са възпитаници на специалност „Неоелинистика“, всички те обичат Гърция.

Лектори в основната част на събитието, посветено на Варналис, бяха проф. Кирил Павликянов, който изнесе доклад на тема „Творчеството на Костас Варналис между левицата и основните идеологии на епохата“ и гл. ас. д-р Екатерина Григорова с нейния доклад на тема „ Рецепцията на творчеството на Κостас Варналис в България“.

Студенти от Нов български университет изнесоха поетично-музикален рецитал, който бе подготвен от гл.ас. Екатерина Григорова. Те рецитираха стихове на Варналис на гръцки и български под съпровода на пиано на Найден Йотов.

Стихове рецитираха студентите Христо Здравков, Йордан Николов, Николай Иванов, Йоана Джоканова, Георги Разсипийски, както и самите Найден Йотов и Екатерина Григорова.

Модератор на събитието беше журналистът Христо Куфов, син на Георги Куфов, който е един от двамата основни преводачи на творчеството на Варналис. Специален гост на литературната вечер бе г-жа Емануела Мутафова, внучка на сестрата  на поета, която бе дошла специално от Варна, за да присъства на събитието. На литературната вечер присъстваха и студенти и приятели на поезията на Варналис.

Източник: Посолство на Гърция в София