Нашата Европейска нощ на музеите 2019

Публикувано:
11:09ч / 21.05.2019г
Брой прочитания:
318
Брой коментари:
0

Хубавото на тазгодишната Европейска нощ на музеите беше не само, че времето се случи приятно – топло, без дъжд и с една огромна луна над София. Още по-хубаво беше, че този път посетителите на музеите и галериите не бяха стимулирани от организаторите да събират печати от няколко обекта, което в предишни издания на събитието водеше до препускане на някои мераклии за наградите от томболата с подпечатаните талони. Хората се разхождаха спокойно из залите, снимаха се пред картини, които харесваха.

DSC00341Така направихме и ние с нашата приятелка, поетесата Мая Панайотова. Първо я взехме от литературното четене в двора пред къщата музей на Яворов. Точно в този момент говореши поетът Иван Цанев (снимката вляво), но за съжаление не успяхме да го чуем, защото бързахме за спектакъла „Последната тайна на Фреди Меркюри“ от Ирина Гигова.

60999758_361888161339396_5938223561566060544_nСлед това отидохме в Софийската градска художествена галерия, където в момента има три забележителни изложби: – „Другото око. Портрет на приятел“, с куратор кинорежисьорката Иглика Трифонова, „Майстори на американската фотография – Вивиан Майер“ и фотографиите на Йозеф Куделка: „Изгнания“. Сред посетителите срещнахме наши приятели: Мая се видя с проф. Иван Билярски и съпругата му Дарина, а аз – с колежката ми от БНР Светла Върбанова.

Една от важните точки в маршрута ни на 18 май беше Национална гарелия Двореца, където разгледахме изложбата с експонати от царската колекция.

След това приятелката ни тръгна към Музея за история на София, а ние – към къщи, за да гледаме финала на Евровизия (в интернет, защото БНТ тази година не предаваше конкурса поради липса на българско участие).

При предишни издания на Еврпейската нощ на музеите сме се старали да й се посветим изцяло, да обиколим повече места. Сега не можа да стане така, защото тя съвпадна с други културни събития, които бяхме чакали отдавна и не искахме да ги пропуснем. Дори и посещението на две галерии обаче ни изпълни с удовлетворение от хубавите изложби и от срещите с приятели. Тази проява все повече се превръща в момент на съпреживяване между сродни души. Улиците бяха пълни с хора, очевидно тръгнали към някой от обектите в Нощта на музеите, защото мнозина носеха в ръце програмата й.

И отново си спомних как за определен период Европейската нощ на музеите се беше превърнала в състезание за събиране на печати от посетените места, защото подпечатаните талони можеха да донесат награди от томболата в края на събитието. Имаше време, когато печатите трябваше да бъдат между 25 и 30! През 2016 г. бяха намалени на 5, през 2017 – на 3. Миналата година организаторите от Френския институт отново предлагаха игра с награди, но тя беше свързана с наблюдателност и показване на знания. Сега материални награди нямаше, но оставаше удоволствието от духовната наслада. Европейската нощ на музеите се върна към първоначалния си замисъл – да даде безплатен достъп на посетителите до богатствата на музеите и галериите.

Очакваме с нетърпение следващото й издание!

Автор: Гергина Дворецка

Още по темата на сайта ни:

Европейска нощ на музеите – София 2019

Европейска нощ на музеите 2018 г. – кратка равносметка

Нашият маршрут в Европейската нощ на музеите 2017

 

Източник: www.evropaworld.eu