Литературните награди „Перото“ за 2018 г.

Публикувано:
11:36ч / 04.11.2018г
Брой прочитания:
378
Брой коментари:
0

На 2 ноември за четвърти път бяха връчени литературните награди „Перото“ за 2018 г. Церемонията се състоя в литературния клуб със същото име в НДК. Жури в състав: проф. д-р Амелия Личева, проф. Милена Кирова, доц. Дария Карапеткова, доц. Дарин Тенев и д-р Митко Новков, избра по трима финалисти във всяка от категориите – проза, поезия, превод от български на чужд език, дебют и детска литература.

Имената на победителите са: Кристин Димитрова за „Като пристигнеш, обади се“, изд. „Обсидиан“; Мирела Иванова за „Седем стихотворения (с) биографии“, изд. „Хермес“; Хайри Хамдан за превод на арабски на 60 съвременни разказа на 46 автори в антология „В началото бе епилогът“; Наталия Делева за „Невидими“, изд. „Жанет 45″; Сотир Гелев за „Как Лора се научи да брои до десет“, изд. „Enthusiast“. Наградата за цялостно творчество получи поетът Иван Цанев.

Отличията – статуетки, изработени от известния български скулптор проф. Емил Попов – бяха връчвани от миналогодишните носители на наградата в съответната категория. Имаше и дипломи за номинираните в краткия списък, но не всички от тях бяха дошли на награждаването.

Самата церемония с водещ Светлозар Желев беше стилна и артистична. В началото и в края й прозвучаха детски стихове от Иван Цанев, изпълнени от талантливи малки актьори от детска театрална школа.

В приветствието си към присъстващите Борислав Велков, председател на Съвета на директорите на НДК, даде информация за бъдещето на литературен круб „Перото“: предстои пространството му да се разшири като към него ще бъде добавена читалня и книжарница.

На събитието присъстваше и зам.-кметът на София д-р Тодор Чобанов, който благодари на творците за участието им в културния живот на столицата.

Повече снимки от церемонията може да видите на страницата на фондация „Европа и светът“ във Фейсбук.

 

Източник: www.evropaworld.eu